Hon bygger miniatyrvärldar och gör sedan filmiska bilderböcker. Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena.
– Jag är så lycklig, jag kan nästan inte tro det, säger hon till TT.
När Almajuryn äntligen lyckades nå Baek Heena i Seoul, en halvtimme före tillkännagivandet i Stockholm, satt hon i en väns bil. De hade varit och köpt mat åt barnen som är hemma på grund av coronaviruset. Baek Heena befann sig i ett tillstånd av extrem utmattning efter att ha förlorat en strid om rättigheterna till sin debutbok, berättar hon.
Molnbullar, den titel som finns utgiven på svenska, har blivit en stor framgång både i hemlandet och internationellt. Redan när boken kom 2005 blev hon utsedd till årets illustratör på barnboksmässan i Bologna.
– Eftersom jag var nybörjare skrev jag på ett kontrakt där jag gav min copyright och min royalty till min förläggare och nu stred jag för att få den tillbaka. Nya författare har ingen särskilt bra position när de ska skriva kontrakt. Oftast måste de skriva under väldigt dåliga kontrakt, precis som jag gjorde. Jag hade inget val.
Tog striden
Baek Heena, i dag en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer med 13 böcker bakom sig, berättar att hon kände sig tvungen att ta striden, inte minst för alla debutanters skull, även om hon visste att hon inte skulle vinna.
– Jag var i väldigt dålig form och förlorade all min energi, jag kände mig helt utmattad men så fick jag det här telefonsamtalet från juryn. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, jag har aldrig haft en sådan här tur i hela mitt liv.
Baek Heena bygger små miniatyrvärldar med egna händer. Hon gör rum, möblemang och inte minst figurerna, till den allra senaste, “I am a dog”, 50 små hundar i lera. Även om hon som ung studerade animation vid California Institute of the Arts var det bilderboken som blev hennes konstart.
– Jag fokuserar bara på läsarna, jag försöker underhålla dem, det är hela mitt fokus, säger Baek Heena som alltid har tyckt om att berätta historier.
– Jag vill göra läsarna glada och upplyfta snarare än att förmedla ett budskap.
Mamman gjorde allt
Den första boken gjorde hon när fått sin dotter. Inspirationen hämtade hon från sin egen barndom och sin mamma som bakade, lagade all mat och sydde barnens kläder. Historien handlar om två kattsyskon som en regnig dag tar med en bit moln hem till sin mamma som bakar magiska bullar av det. Till boken byggde Baek Heena upp sitt eget barndomshem i miniatyr.
– Det tar mycket tid, men är ändå mycket enklare än att göra animerad film.
– Till de senaste böckerna har jag hämtat mycket från mina egna barn, säger hon och berättar att “Den magiska godiskulan” är inspirerad av hennes son och hans svårigheter att få kompisar.
Prisutdelningen skulle ha ägt rum på Konserthuset i Stockholm den 1 juni men på grund av coronaviruset är ceremonin uppskjuten till ett ännu obestämt datum.
Text: Erika Josefsson/TTHilda Djupenström/TT
Fakta: Baek Heena
Baek Heena (beroende på hur koreanskan transkriberas, även Hi-na Paek, Baak Hee-na och Baek Hee-na) är en sydkoreansk barnboksillustratör med bakgrund inom filmanimering. Hon föddes 1971 i Seoul, och är en bästsäljande författare i hemlandet och i hela Asien.
Baek Heena fick sitt genombrott med boken “Cloud bread”, som 15 år senare gavs ut på svenska (2019) med titeln Molnbullar på Trasten förlag. Bokens huvudfigurer, små katter, har på den asiatiska marknaden blivit leksaker och fått en egen tv-serie.
Barnboksillustratören har även gett ut en rad verk med koreanska titlar, men som marknadsförs internationellt som följande: “Moon sherbet” (2011), “Magic candies” (2017), “The strange visitor” (2018) och “Bath fairy” (2012).
Fakta: Almapriset
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.
Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.
Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.
I fjol gick priset till den belgiske författaren Bart Moeyaert och året dessförinnan gick priset till amerikanska Jacqueline Woodson.
240 kandidater från 67 länder var nominerade till årets pris. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd, Ilon Wikland och Eva Lindström.
Fakta: Almapristagare
De senaste fem åren har priset gått till:
2020 Baek Heena, Sydkorea
2019 Bart Moeyaert, Belgien
2018 Jacqueline Woodson, USA
2017 Wolf Erlbruch, Tyskland
2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien
2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!