Akademibokhandeln har initierat korttidspermittering och har inlett diskussioner med hyresvärdar om hyresreduktioner. De senaste dagarna har butiksförsäljningen varit 35 procent lägre än normalt.
– Vi genomför en rad olika åtgärder för att motverka den negativa effekten av försäljningstappet i butik. Detta för att klara oss igenom den här krisen och fortsatt stå starka inför framtiden, säger Maria Edsman till Boktugg.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
“Affärsområdet har haft en normal efterfrågan fram till mitten av mars och har sedan dess noterat en successivt vikande butiksförsäljning. Butiksförsäljningen de senaste dagarna har varit cirka 35 procent lägre än normalt för perioden”, skriver Akademibokhandelns ägare Volati i ett pressmeddelande.
De går där igenom alla sina affärsområden som drabbats i olika utsträckning av coronakrisen.
“Per den 30 mars 2020 bedömer Volati att avvikelserna i verksamheterna sammantaget haft en begränsad effekt på koncernens resultat och kassaflöde”, skriver bolaget men tillägger att “I syfte att ha beredskap för eventuella kommande negativa avvikelser har Volati sedan cirka tre veckor arbetat systematiskt med åtgärder för att säkerställa hälsa och säkerhet, stärka likviditet samt trygga lönsamhet i koncernens verksamheter. Det finns också planer för hur affärsenheterna ska agera om situationen skulle försämras.”
Faktum är att Akademibokhandeln hittills är det affärsområde som påverkats mest inom Volati. Försäljningsstatistiken som presenterades i fredags visade kraftiga nedgångar för bokförsäljningen (-36,5 % i fysisk bokhandel under vecka 12).
“Akademibokhandeln har initierat korttidspermittering och har inlett diskussioner med hyresvärdar om hyresreduktioner. Affärsområdet har de senaste dagarna noterat en viss ökad försäljning i dess online-kanaler”, skriver Volati i samma pressmeddelande.
Maria Edsman: Stor variation mellan butikerna
Hittills påverkas medarbetare i cirka hälften av Akademibokhandelns butiker av korttidspermitteringar.
– Men det kommer omfatta fler när vi arbetat igenom behoven i alla butiker. Vi har börjat med de butiker som haft störst tapp. Det är stor variation av effekten mellan butiker. Vissa butiker har inte haft något tapp alls, säger Maria Edsman till Boktugg.
På kontoren påverkas i stort sett alla som är anställda på Bokhandelsgruppen av olika grader av korttidspermitteringar från den 1 april.
– Vi har även justerat öppettider i ett flertal butiker. I de flesta fall är det i samband med att köpcentrum också har minskat öppettiderna och vi följt med.
De båda onlinekanalerna akademibokhandeln.se och bokus.com har dock en positiv försäljningsutveckling, enligt Maria Edsman. De har även sett ett ökat inflöde av nya kunder till Bokus Play.
Utöver korttidspermitteringar har Bokhandelsgruppen även dragit ner på investeringar, konsultkostnader och övriga kostnader. Samt inlett förhandlingar med hyresvärdar om butikshyror.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!