Söndagstuggare: Kristina ”Kriss” Agnér om frilanslivet hemma

Kristina ”Kriss” Agnér. Foto: Privat

Hur får man någonting gjort på hemmakontoret när tvätt och disk väntar? Kristina Agnér har en egen strategi för att hålla koncentrationen.

När jag började jobba som frilansande lektör och redaktör, såg jag fram emot det på många vis. Tidigare hade jag jobbat som socionom, så att säga upp sig och välja frilanslivet efter förlagsutbildningen var skrämmande men framför allt lockande. Det är nu ett antal år sedan och jag har inte ångrat mig en sekund!

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Något av det bästa med det som kallas ”frilanslivet” är att få bestämma formen själv. Ordet frilans kommer från engelskans free lance, någon som obundet strider för annans räkning. Med andra ord, en legosoldat. Det ger i alla fall mig en inre bild av hur jag rider på en häst med en lans i form av en gigantisk penna. Ihop med både aspirerande och etablerade författare, bokförlag och andra företag, strider jag för att göra texter och berättelser bättre. Och allt sker hemifrån.

Jag har jobbat hemma sedan start, och efter förra årets flytt till hus på landet har jag äntligen plats för ett riktigt hemmakontor. Här finns allt praktiskt man kan tänka sig: höj- och sänkbart skrivbord med fin bambuskiva, en välfungerande skrivare, senaste utgåvan av Svenska skrivregler, frimärken och en riktigt bra handkräm.

Men det som gör att jag får så mycket gjort trots att jag sitter på hemmaplan – nära diskmaskinen som troligen behöver plockas ur – är främst något annat än det där praktiska. Det är de parafernalier – klenoder, fina föremål – som smyckar kontoret och inspirerar i min vardag. En klargrön Strindberglampa lyser upp mörka höstdagar. En klassisk vit ballografpenna tronar intill ett förstoringsglas i mässing. En porslinsblomma är på väg uppför fönsterkarmen.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Naturligtvis är det föremål som jag inte måste ha för att utföra mitt arbete. Men ärligt talat, vem behöver inte en vacker skrivplatta i ädelträ? Eller en tavla av favoritförfattaren Daphne du Maurier? Ihop med en makalös utsikt över skånska vidder får jag precis så stor dos energi, här i hemmakontoret, att jag får allt och lite till gjort. Här kan jag koncentrera mig och lägga energin på texten istället för på pendling. Jag kan fokusera och ägna tiden åt det jag trivs allra bäst med – att jobba med text!

Om gästbloggaren

Kristina ”Kriss” Agnér jobbar som redaktör, lektör och språkkonsult i egna firman Spyglass Text. När hon inte jobbar sitter hon med näsan i en deckare, ett eget manus, promenerar i det skånska landskapet eller myser med familjen i småländska sommartorpet.

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,