När ”Årets Selma” delades ut på söndagskvällen gick hederspriset till författarna och journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom medan Matilda Gustavsson belönades som Årets Röst.
”Årets Selma” är ett feministiskt pris som delas ut av SelmaStories, som är en del av Bonnierförlagen. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. I år delades fyra priser ut.
Amal Said och Deqa Abukar, från organisationen Womenisa, mottog under söndagskvällen det feministiska priset “Årets Selma 2020”.
Vinnare av ”Årets Selma” Junior blev Soha Osman.
För oss i bokbranschen är det kanske de två sista priserna som är mest intressanta eftersom de går till tre journalister som skrivit två omtalade böcker.
”Årets Selma” Hederspris, gick till Kerstin Weigl och Kristina Edblom för arbetet med boken I händelse av min död (Natur & Kultur). Motiveringen: Under tio år har de kartlagt varje fall i Sverige där en kvinna mördats av sin partner. Genom sitt digra och angelägna arbete har de gett röst och upprättelse åt de som tystats och belyst en skrämmande och brännande samhällsfråga som berör oss alla.
Slutligen belönades Matilda Gustavsson med ”Årets Selma” Årets Röst för sitt arbete med boken Klubben (Albert Bonniers Förlag). Motiveringen: Hennes berättelse skär närmast kirurgiskt över sidorna. Med aktningsvärd precision och lätt hand går hon såväl bråddjupt som brett i sin redogörelse över makt och maktmissbruk i svenskt kulturliv. Med sin bok har hon en gång för alla visat att pennan är mäktigare än svärdet.
– Klubben är ett körverk och därför tillhör den här fantastiska utmärkelsen alla de röster som bröt tystnaden – och som för alltid förändrade kulturvärlden, säger Matilda Gustavsson, vinnare av ”Årets Selma” Årets Röst, i ett pressmeddelande.
Tre snabba frågor till Kerstin Weigl och Kristina Edblom
Vad betyder en sån här utmärkelse?
– Det är förstås roligt med uppskattning – men framförallt är det ett erkännande för alla familjer som vi fått intervjua under flera år. Det har varit jobbigt för dem, men de har hoppats få uppmärksamhet kring morden och samhällets misslyckanden. Ett pris blir kvittot på att det inte var förgäves!, säger Kerstin Weigl och Kristina Edblom till Boktugg.
Det krävs mycket research för en bok, men hur mycket tid har ni lagt på research jämfört med skrivande?
– Arbetet har egentligen pågått under tio år … historierna för den här boken har vi researchat under nästan två år. Det sista halvåret låg fokus på skrivandet men in i det sista var vi tvungna att kontrollera uppgifter och så vidare, säger Kerstin Weigl och Kristina Edblom.
Vilka skillnader och likheter finns det mellan rollerna författare och journalist?
– Grundarbetet är detsamma: jaga handlingar, intervjua, analysera. Skillnaden ligger i hur vi skriver. Som nyhetsjournalister ska vi avslöja, ge fakta och förklara. En boktext måste gå djupare – och den ska berätta, inte förklara och skriva på näsan. Läsaren måste få chansen att själv dra slutsatser. Vi var tvungna att hitta nya ingångar till historierna och stanna kvar länge hos människorna vi berättar om så att läsaren kan lära känna dem. Det har inte varit enkelt men vi är nöjda med resultatet.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!