Hösten 2020 kommer första boken i en ny dystopisk romantrilogi skriven av Thomas Engström och Margit Richert på Bokfabriken. Engström är tidigare utgiven på Albert Bonniers förlag.
Kulturjournalisterna och äkta paret Thomas Engström (”Ludwig Licht”-serien, senaste boken, Öster om avgrunden, utkom 2017) och Margit Richert (krönikör i SvD) skriver en ny romantrilogi som utspelar sig på Nordkalotten.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Böckerna visar en otäck framtid. Civilisationen och teknologin har till stora delar kollapsat. Efter sisådär femtio sidor började vi undra vad det här egentligen är för sorts bok. Är det som … Game of Thrones, fast 2049? Är det som Margaret Atwoods och Ursula le Guins romaner? Är det en svensk Pestens tid? Kanske det. Det underbara med Bokfabriken är att att de litar på oss, att de verkligen tror på det här projektet och går in så helhjärtat, säger Thomas Engström och Margit Richert i ett pressmeddelande.
– Och vi behöver inte låsa oss vid någon särskild genre heller. Det är ett fantastiskt fint samarbete. Och med läsarna också – genom vårt gemensamma instagramkonto får vi både intryck och återkoppling från de som faktiskt betyder något – vår läsekrets!
Det här med en tydlig genre är annars något som inte minst bokhandeln gärna vill ha koll på. Vi skickar frågan till förlaget: Hur kategoriseras den nya serien?
– Det är framförallt en fruktansvärt spännande berättelse om ett Sverige som har slutat att fungera och där människor får klara sig på egen hand. En slags nära framtid som känns allt troligare varje gång man läser nyheterna. Den kommer att tala till både romanläsare och de som slukar spänningslitteratur, säger Erik Johansson, förläggare på Bokfabriken som är mycket nöjd med sitt nya författarpar.
Märker ni av att konkurrensen ökar om etablerade författarskap i Sverige nu? Är det fler som rycker i era författare och är det fler etablerade författare som kontaktar er?
– Jo, visst märker vi av en ökad rörlighet, men främst på så vis att vi blir kontaktade av agenter och etablerade författare om nya samarbeten, säger Erik Johansson.
Thomas Engström är kulturskribent på Aftonbladet och även författare till thrillerserien om Ludwig Licht (som blivit internationell TV-serie), och Margit Richert, krönikör och kritiker på Svenska Dagbladet, har de senaste åren rest runt i världen. Från Sjöbo till Ukraina, Georgien, Armenien, Turkiet, Mexiko, Rotterdam, Shetlandsöarna – och så tillbaka till Sverige, närmare bestämt Norrbotten.
Resorna har gett upphov till en mörk framtidsanalys som följer med in i trilogin om Nordmark. Den utspelar sig i ett framtida Norrbotten som brutit sig loss från Sverige. En folkvald jarl styr enväldigt det som skulle bli en socialistisk utopi. Ett otal katastrofer – drastiska klimatförändringar, pandemier, total finanskollaps, okontrollerbara flyktingströmmar och inbördeskrig – har gjort att Nordmark, precis som större delen av världen, har förfallit till ett slags feodalsamhälle där bara de starkaste överlever. Eller?
– Det finns olika sorters styrka. Det är karaktärerna i böckerna som leder oss framåt, och vi får se vilka som är tillräckligt sluga och hänsynslösa … eller bara har tur. Det här med att skriva tillsammans är vansinnigt roligt, för man vet aldrig vad den andra har hittat på. Plötsligt plingar det till i mailen, och så har man fem eller åtta sidor att läsa. Och vi har en så stark och glasklar vision. Vi bråkar ingenting under arbetets gång, och det är ju skitkonstigt … fast ändå inte. Det beror på den där visionen, en framtidsbild vi fick när vi körde genom områden som ödelagts av skogsbränder. Det, och norrskenen vi sett här uppe, och inte minst de människor vi håller på att lära känna – det är mycket som svetsar oss samman. Vi vill samma sak, drar åt samma håll. Det finns ingen prestige, det enda som spelar någon roll är att vi gör visionen rättvisa, säger paret i ett pressmeddelande.
På tal om nya manus kan man ju fråga sig ifall förlagen börjat se några spår av Coronaviruset ännu. Kan vi vänta oss några pandemithrillers?
– När det gäller svenska manus ser åtminstone vi inte en trend än. Och ämnen som pandemier och klimatdystopier har ju funnits ett tag på den internationella marknaden redan. Det unika med Engström & Richerts romantrilogi är att den är så grundad här och nu, som läsare känner man direkt igen sig och inser att detta är en skildring av en fullt möjlig utveckling, säger Erik Johansson och tillägger:
– Trilogin om Nordmark blir unik, storslagen – och ohyggligt spännande.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!