Utan leveransproblem hade Akademibokhandeln gjort ett mycket bättre resultat. Spel och lek gick allra bäst av non-books och den digitala försäljningen utvecklas positivt, enligt VD Maria Edsman.
Vi skrev tidigare idag om Volatis helårsrapport för 2019 där Akademibokhandeln ingår som ett affärsområde. Där framgår att leveransproblemen hos Bokus slog mot resultatet det fjärde kvartalet. Men rörelseresultatet blev ändå 99 Mkr (100 Mkr).
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Ja, vi hade gjort ett betydligt mycket bättre resultat utan leveransproblemen. Jag kan tyvärr inte gå ut med hur mycket vi tappade, men eftersom en positiv utveckling i Akademibokhandeln har vägt upp så är den negativa effekten större än det som syns i totalen, säger Maria Edsman till Boktugg.
Bokförsäljningen minskar i både fysiska bokhandel och nätbokhandel, hur har ni lyckats kompensera för detta? Vilka produkter är det som går bäst?
— All vår non-books går bra, men allra bäst går spel&lek. Vi har dessutom en ökning av bokförsäljning i våra e-handelskanaler. Det är bara butik som minskar något, men inte lika mycket som marknaden.
Och hur går Bokus Play?
– Vi har haft en positiv utveckling av försäljning av digitala format, både i styckförsäljning som nedladdning och i abonnemangsform genom Bokus Play.
På Branschdagen visade Maria Edsman den tråkiga utveckling som skett för fysisk bokhandel under många års tid. Boktugg har också tidigare skrivit om hur över hundra bokhandlar försvunnit på tio år.
Hur ser det ut på butiksnivå, har ni fortfarande några butiker som har det tufft? Är det planerat några nya eller avvecklingar under 2020?
— Vi stängde tre butiker under 2019. Vi har stängt en i januari 2020 och kommer stänga Karlskoga i vår, men den kommer dock troligtvis leva kvar i privat regi. I vår öppnar vi en ny butik i Gallerian i Stockholm. Jag tror att mindre bokhandlare utanför vår kedja kommer ha det tuffare än vi framöver, säger Maria Edsman.
En stor kostnad för alla butiker är hyrorna som under många år bara fortsatt stiga – men nu menar många experter att det är dags för hyrorna att gå åt andra hållet.
Märker ni någon attitydförändring hos fastighetsägare när det gäller hyresnivåer?
— Det är olika beroende på hur stark marknadsplats de sitter på. De med mindre attraktiva lägen har absolut en ändrad attityd. Andra inte.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!