Bokus leveransproblem slog mot omsättning och resultat för det viktiga fjärde kvartalet, skriver Volati i sin rapport. Akademibokhandeln gjorde dock ett rörelseresultat på 99 Mkr för hela 2019 trots minskad omsättning.
“Affärsområde Akademibokhandeln har utvecklats mycket positivt under året med växande försäljning och stora framgångar i non-books sortimentet. Det är därför särskilt tråkigt att e-handelsbutiken Bokus drabbades av temporära leveransproblem under det viktiga fjärde kvartalet. Bolaget har under året ställt om logistikhanteringen hos sin 3PL-leverantör för att erbjuda kunderna ännu snabbare leveranstider”, skriver Volati i sin bokslutskommuniké för fjärde kvartalet och helåret 2019 och fortsätter:
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
“Omställningen gick dock inte enligt plan för leveranserna under julhandeln. Förutom att det skapade problem för kunderna, påverkades försäljningsvolymerna negativt samtidigt som kostnaderna relaterat till kundtjänstbemanning ökade. Affärsområdet har arbetat intensivt för att hantera leveransproblemen och vi bedömer att dessa successivt kommer att klinga av.”
Akademibokhandelns ägare (sedan 2017), investmentbolaget Volati, är börsnoterat och därför offentliggörs mer siffror tidigare än med privatägda bolag. Men samtidigt är Akademibokhandeln bara ett av många affärsområden och därför får vi inte siffrorna på djupet på samma sätt som under den period då Akademibokhandeln själva tvingades rapportera (på grund av ett obligationslån som numera lösts).
Volati skriver vidare i rapporten att julhandeln ute i butikerna annars var ett glädjeämne:
“Utmaningarna i Bokus innebar att såväl omsättning som resultat minskade under fjärde kvartalet jämfört med samma period förra året, trots en i övrigt god utveckling för Akademibokhandeln. Jag vill särskilt lyfta fram att försäljningen i butik var god under kvartalet och inte minst under julhandeln.”
Nettoomsättningen i Akademibokhandeln uppgick till 1793 Mkr (1784) och rörelseresultatet EBITDA till 99 Mkr (100 Mkr). På sista raden, EBIT, blev rörelseresultatet 47 Mkr (48). Men det fjärde kvartalet var alltså sämre än föregående år, omsättningen 595 Mkr (634) och rörelseresultatet 91 Mkr (109). Det är alltså perioden oktober-december som levererar i stort sett hela vinsten för hela affärsområdet, vilket är fallet för många bokhandlar.
I rapporten visas inte hur Bokus respektive Akademibokhandeln presterat omsättningsmässigt men med tanke på försäljningsstatistiken för hela bokbranschen så är det ingen vild gissning att Bokus tappat i omsättning medan butikerna lyckats kompensera minskad bokförsäljning med non-books som exempelvis anteckningsböcker.
Hur gick det då för hela Volati? Det är ju inte helt ointressant för en bokhandelskedja att ha en stabil ägare där inte övriga affärsområden blöder. Som var fallet under KF. Jodå, nettoomsättningen ökade med 12 procent till 6 833 Mkr (6 084) och rörelseresultat före avskrivningar och nedskrivningar (EBITDA) ökade till 909 Mkr (552). Affärsområdet Akademibokhandeln står för 13 procent av koncernens EBITA.
“Vid utgången av året hade koncernen en nettoskuld om 1 646 Mkr jämfört med en nettoskuld om 949 Mkr per 31 december 2018. Nettoskulden har ökat på grund av införandet av IFRS 16, återköp av egna aktier och optioner, lämnad utdelning, förvärv samt normala säsongvariationer i verksamheterna”, skriver Volati.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!