Författaren Jordan B Peterson vårdas för missbruk på rysk klinik

Jordan Peterson vårdas på ett behandlingshem i Ryssland. Arkivbild: Lars Pehrson/SvD/TT.

Författaren, debattören och psykologen Jordan B Peterson befinner sig på ett behandlingshem i Ryssland där han fått akut vård för missbruk av ett narkotikaklassat läkemedel, skriver flera medier.
– Det senaste halvåret har varit outhärdligt för honom och han har mått vidrigt, säger hans dotter.

På sin officiella Youtubekanal uppger Jordan Petersons dotter Mikhaila Peterson att hennes far försattes i koma i åtta dagar medan han genomgick en avgiftning från de bensodiazepiner han blivit beroende av.

– Han äter fortfarande antiepileptisk medicin, och kan varken skriva eller gå stadigt än. Men det är en förbättring jämfört med förra veckan då han inte kunde sitta upp utan hjälp, säger Mikhaila Peterson.

Reaktion mot mat

Jordan Peterson förskrevs med bensodiazepiner för några år sedan då han fick en autoimmun reaktion mot mat.

– Vi insåg inte att han blivit beroende förrän i april förra året då min mamma fick en dödlig cancerdiagnos och hans dos ökade, säger Mikhaila Peterson.

Dottern uppger att hennes pappa även drabbades av bieffekten akatisi – oförmågan att sitta stilla – som när den var som värst ska ha gett honom självmordstankar.

Mikhaila Peterson säger att det är den ryska vårdens – som enligt henne vågar sig på avgiftning i stället för att förskriva fler psykofarmaka – förtjänst att hennes pappa fortfarande lever.

Kontroversiell debattör

Jordan Peterson har blivit världsberömd som samhällsdebattör – bland annat genom sin populära kanal på Youtube och sin bästsäljare 12 livsregler : ett motgift mot kaos.

Han är känd som en förespråkare av oinskränkt yttrandefrihet och för sin kritik mot identitetspolitik, feminism och politisk korrekthet. Samtidigt har kritiker bland annat beskyllt honom för att vara högerpopulist och pseudointellektuell.

Fakta: Bensodiazepiner

Bensodiazepiner är en grupp narkotikaklassade läkemedel som används mot bland annat ångest, oro och alkoholberoende. De är vanebildande och beroendeframkallande om de används regelbundet under lång tid. Exempel på läkemedel med bensodiazepiner är bland andra Sobril, Stesolid, Mogadon, Flunitrazepam och Temesta.

Källa: Vårdguiden

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.