35 nya ord på svenska nyordslistan för 2019

Digital tvilling är ett av nyorden på nyordslistan 2019. Det betyder egentligen digital avbildning av ett verkligt fenomen som gör det möjligt att utföra tester i datormiljö som om det vore i verkligheten. Foto: iStock.

Författare, redaktörer och korrekturläsare har nu 35 ”nya” ord att hålla koll på i manus. Nyordlistan har sammanställts av Spåkrådet och Språktidningen.

Årets nyordslista är en tradition och årets lista innehåller 35 ord som etablerat sig i svenskan under 2019. Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Klimatfrågan har präglat debatten under stora delar av 2019. Och klimatdebatten gör också tydliga avtryck i Språkrådets och Språktidningens nyordslista.

– Flera av orden handlar om klimatsituationen, som Gretaeffekten, klimatnödläge, klimatdiktatur och klimatstrejk. Klimatfrågan märks även i ord som artdöden, grönt körfält och växtbaserat kött, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet, i ett pressmeddelande.

Förra årets mest uppmärksammade nyord, flygskam, gav upphov till en diskussion som knoppat av sig i bland annat smygflyga, att flyga ändå men inte prata om det, och tågskryta, att stoltsera om att ta tåget i stället för flyget.

Ordet flygskam har också exporterats till många andra språk i världen – som engelskans flight shame, tyskans Flugscham, nederländskans vliegschaamte, isländskans flugviskubit och spanskans vergüenza de volar. Att tala om skam sätter fingret på hur individuella beslut påverkar klimatet. Men nyordslistan innehåller också ord som är typiska för andra sätt att åstadkomma förändringar.

– Vissa tycker att det är onödigt skuldbeläggande att använda skam. Morotstänkandet i beteendedesign kan vara en bättre metod för att skapa förändring. Det är nyordslistans fimpomat ett bra exempel på, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

På listan finns även en förkortning som de flesta barn säkerligen känner igen: ASMR som är en förkortning för ”autonomous sensory meridian response” och sägs stimulera tittarnas sinnen via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube.

Nyordslistan innehåller 35 ord som har skapats eller blivit vanligare under året. Alla ord är inte helt nya. Att de ändå finns med i listan beror på att användningen ökat under 2019. Orden i listan säger något både om det gångna året och om språkliga trender. De visar aktuella ord och mönster för hur nya ord bildas i svenskan.

Så är dessa ord här för att stanna eller är de bara tillfälliga trendord? Det återstår att se. Ska man som författare använda dem i böcker? Ja, en del av dessa ord har redan dykt upp i böcker och kanske har någon redaktör reagerat med tveksamhet.

Nyordslistan – 35 nyord som etablerade sig under 2019

animoji – emoji utformad efter en persons ansikte. Animoji är ett teleskopord bildat till animated emoji.

antivaxxare – person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering. Samlingsbeteckningen ”antivaxxare” består ofta av skeptiska, konspiratoriska och oroliga föräldrar.

artdöden – den storskaliga utplåningen av djur- och växtarter under människans tidsålder. Artdöden används i bestämd form om arter som försvinner på grund av klimatförändringar i modern tid.

ASMR – sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren via via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube.

aspludd – ludd bestående av snöliknande frön från asp

benim – jag, mig. Ordet benim är inlånat från turkiskan, där benim är genitivform av ’jag’ och betyder ’min, mitt’. Benim används också i olika
utrop, bland annat i betydelsen ’det är jag’.

beteendedesign – utformning av närmiljö för att främja ett visst beteende. Det samhällsförändrande syftet med beteendedesign kallas ofta nudging eller puffning med verb som knuffa eller puffa.

cybersoldat – försvarsanställd inriktad på att bekämpa digitala hot från främmande makt och terroristorganisationer

deepfake – video, bild eller ljud där innehållet manipulerats på ett sätt som gör förvanskningen svår att upptäcka. Deepfake är ett teleskopord bildat till deep learning och fake.

deplattformering – aktion riktad mot exempelvis nättjänster och mötesarrangörer som syftar till att frånta opinionsbildare inkomstkällor och möjligheten att sprida sina åsikter. Översättningslån bildat till engelskans deplatforming. Även avplattformering förekommer.

digital tvilling – digital avbildning av ett verkligt fenomen som gör det möjligt att utföra tester i datormiljö som om det vore i verkligheten. Översättningslån från engelskans digital twin.

dra åt helvete-kapital – sparade pengar som kan användas för att plötsligt bryta upp från en relation. Dra åt helvete-pengar och fuck off-kapital används i samma betydelse.

eldost – ost som liknar halloumi och som kan grillas eller stekas. Eldost är ett registrerat varumärke. Ostar av halloumityp kan också kallas stekost och grillost.

fimpomat – behållare för cigarettfimpar med två öppningar där varje fimp genom användarens val av öppning utgör en röst i en fråga med två
svarsalternativ

Gretaeffekten – den påverkan mot ett mer miljövänligt beteende som klimataktivisten Greta Thunberg har inspirerat till

grönt körfält – körfält där bara fossilfria fordon får köra

hjärtslagslag – lag som förbjuder abort om hjärtslag kan höras hos fostret. Översättningslån från engelskans heartbeat law.

hundvissla – använda värdeladdade signalord som endast uppfattas av mottagare införstådda med budskapet

hybridkrig – krig som förs i det dolda utan en väpnad konflikt

ikigai – upplevelse av att tillvaron är meningsfull. Bygger på ett japanskt koncept som betyder ”meningen med att finnas till”.

immersiv – uppslukande, omslutande. Inlånat från engelskans immersive. Ordet används ofta i uttryck som immersiv teknik och immersiv upplevelse.

klimatdiktatur – mandat för internationell organisation att fatta överstatliga beslut i klimatfrågan

klimatnödläge – tillstånd som kräver omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringar

klimatstrejk – protestaktion för att skapa uppmärksamhet för behovet av klimatfrämjande åtgärder

källtillit – förtroende för etablerade medier och andra källor som strävar efter opartiskhet och saklighet

lågaffektivt bemötande – pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera utåtagerande barn utan i stället mana till lugn

menskonst – konstnärligt verk som utmanar normer och tabun

nattborgmästare – person ansvarig för att främja nöjeslivet i samråd med berörd kommun. Översättningslån bildat till engelskans night mayor.

popcornhjärna – tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon

sharenting – föräldrars delning av bilder på sina barn i sociala medier utan att samtycke har inhämtats. Sharenting är ett teleskopord bildat till engelskans sharing och parenting.

smygflyga – flyga utan att berätta om valet av färdmedel då flygets klimatavtryck kan vara skambelagt

syssna – lyssna med synen. Syssna är ett teleskopord bildat till se och lyssna. Det används främst bland döva och hörselskadade och deras anhöriga.

tågskryta – stoltsera med att av miljöskäl resa med tåg i stället för flyg

växtbaserat kött – vegetabiliskt livsmedel som efterliknar kött till smak, utseende och konsistens. Översättningslån från engelskans plant-based meat. Även växtkött används i samma betydelse.

övervakningsekonomi – system där digital information om konsumenters beteendemönster har stort ekonomiskt värde

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,