Fråga Boktugg: Hur fungerar det att skriva under pseudonym?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag skulle vilja veta hur man gör när man vill ge ut en bok under ett påhittat namn. Får man ta vilket namn som helst?

Svar: Alla har rätt att skriva under pseudonym, men du får inte anta ett namn som gör att dina verk lätt kan förväxlas med en existerande författares verk. Så här står det i lagen: ”Litterärt eller konstnärligt verk må ej göras tillgängligt för allmänheten under sådan titel, pseudonym eller signatur, att verket eller dess upphovsman lätt kan förväxlas med förut offentliggjort verk eller dess upphovsman.”

Att ge ut böcker under en pseudonym som påminner alltför mycket om en välkänd författare, låt oss dra till med Kamilla Läckbergh, eller att kalla sig för Astrid Lindegren och dessutom skriva en bok som heter Barnen i Bullerstaden är inte att rekommendera. Det är som upplagt för förväxling. Men att välja ett väldigt vanligt namn brukar inte innebära några problem, inte heller om du tar ett påhittat namn som ingen annan har.

Tänk på att det kan vara svårt att marknadsföra sig och vara med på signeringar och författarsamtal om du vill behålla din anonymitet. Många författare använder dock pseudonymer mer som en slags artistnamn, till exempel om man har ett väldigt vanligt namn och vill sticka ut mer i mängden. En del väljer andra lösningar för att särskilja sig från andra, som att lägga till en initial i sitt författarnamn eller använda sig av sitt andranamn eller smeknamn.

En pseudonym också användas av praktiska skäl, om man till exempel vill etablera sig i en helt ny genre, som JK Rowling när hon började skriva vuxendeckare under namnet Robert Galbraith. Eller om man är flera författare som skriver tillsammans, som författarduon Alexandra och Alexander Ahndoril som står bakom pseudonymen Lars Kepler.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Men vissa vill av olika anledningar inte avslöja sin riktiga identitet. Elena Ferrante är det mest kända aktuella exemplet, och Ferrantes framgångar visar tydligt att det är möjligt att skriva bästsäljare och samtidigt vara anonym. Än så länge är det inte bekräftat vem som står bakom Ferrante, trots att flera har hävdat att författaren ”med stor sannolikhet” är en italiensk översättare.

Om din bok ges ut av ett förlag gäller det förstås att vara tydlig med att du vill använda en pseudonym i all kommunikation och marknadsföring. Är du egenutgivare kan det uppstå problem om du vill ha en helt vattentät pseudonym – du måste nämligen registrera dig som utgivare med ditt riktiga namn hos Kungliga Biblioteket när du beställer ISBN. Ditt riktiga namn kommer därmed finnas i olika register.

Ett generellt råd är att göra ordentlig research innan du väljer både pseudonym och titel, för att inte råka försätta dig själv i en jobbig situation. Sök på författarnamn och boktitlar i till exempel Libris, Kungliga Bibliotekets söktjänst.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.