Hunger, lust men också skräck. Finns det något livsmedel som väcker starkare känslor än fett? frågar sig Jenny Damberg.
Lagom till jul kommer hennes nya bok om allt från fettberget i Londons kloaker till tips på olika smakförhöjare.
Förr var fett en ovärderlig resurs, avgörande för människans överlevnad. Hos den moderna människan väcker det både begär och fasa, konstaterar Jenny Damberg, journalist och författare, som har valt det breda anslaget i sin bok Fett : En historia om smak, skräck och starka begär.
Damberg inleder med ”The Whitechapel monster”, berättelsen om det 250 meter långa och 130 ton tunga fettberg som för två år sedan täppte till Londons kloaker.
– Jag tyckte att det kändes som sinnebilden för baksidan av vårt förhållande till fett. Ja, vi vill använda det, ja vi behöver det, men vi vill inte riktigt låtsas om det, vi spolar gärna ner det tillsammans med annat som vi inte vill kännas vid, säger hon.
Våtservetternas fel
Fettberget i Londons kloaker förklarades dock av de våtservetter som Londonborna spolat ner i sina toaletter eftersom de marknadsförts som just nedspolningsbara utan att vara nedbrytbara. Servetterna gjorda av plast tvinnades i stället ihop till trådar som blev att slags armering som fångade upp bland annat fett, berättar Jenny Damberg som gick igång på att fettberget kallades för ”ett monster”.
– Det är klart att det var en monstruös sak att bekämpa för dem jobbade med det. Det luktade fruktansvärt, som ruttet kött och gamla blöjor och det fångade en hel världs intresse. Det tror jag har att göra med att vi är både rädda och tjusade av fett, och av vad det kan göra, dess monstruösa potential.
Fettnonchalans
Men i fettberget ser hon också en illustration till dagens nonchalanta attityd till livsmedel. Långt in på 1900-talet var det många som såg till att samla upp och återvända fetter som vi i dag vips sköljer ur stekpannorna utan en tanke på att de skulle kunna bli grunden till en god måltid dagen därpå.
Jenny Damberg hade först tänkt skriva en renodlad kokbok om hur smör, ister, nötter med mera kan förhöja smakupplevelserna.
I stället blev en det en bredare bok. Även hälsoaspekterna är inkluderade samtidigt som hon inte gör någon hemlighet av att hon själv tror på matglädje och större variation snarare än på måltider uppbyggda utifrån strikt kemikunskap om fettsyrornas verkningar.
Det som förvånade henne mest var upptäckten av det starka inflytandet som olika branschintressen har på det som vi äter.
– Det man kommer fram till när man sätter sig in i det här är inte att den ena eller andra produkten är dålig utan att det är den här enorma likriktningen av livsmedelsproduktionen som inte är bra.
Text: Erika Josefsson/TT
Fakta: Jenny Damberg
Född: 1981. Uppvuxen i Småland.
Bor: På Björkö utanför Norrtälje och i Stockholm.
Sysselsättning: Journalist och författare.
Tidigare böcker: ”Nu äter vi! De moderna favoriträtternas okända historia”, ”Som hon drack – kvinnor, alkohol och frigörelse” samt kokboken ”Bönor, ärtor, linser”.
Om boken i artikeln
Fett : en historia om smak, skräck och starka begär
- Förlag: Ordfront Förlag
- Utgiven: 2019-11-20
"En initierad, tankeväckande och ofta rolig bok. Det är vetenskapsjournalistik när den är som bäst; här finns en ständig nyfikenhet, en påtaglig nördighet, men också en balanserad inställning: både fettets mer njutningsfulla aspekter och de mindre trevliga lyfts fram."
Expressen
Fett är en del av livet. Underbart och komplicerat precis som det mesta som verkligen räknas. Läs mer »
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!