Storytel i samarbete med Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse

Ljudboken kan underlätta för den som har lässvårigheter. Nu inleder Storytel ett samarbete med Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse. Syftet är att motarbeta fördomar och skapa ökad förståelse och respekt för de barn, ungdomar och vuxna som har dyslexi. Foto: iStock.

Storytel inleder ett samarbete med Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse. Första steget är en ljudbokklubb för unga med dyslexi.

Sveriges första ljudbokklubb för unga med dyslexi, slår redan i dag upp sina dörrar i Facebook-forumet Dyslexialand och ger en flygande start för samarbetet mellan Storytel och Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse. Flera gemensamma initiativ kommer att presenteras under 2020, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Storytels mission är att riva barriärer som hindrar människor från att mötas och ta del av fantastiska berättelser. Personer med dyslexi tvingas i dag att brottas med ålderdomliga fördomar och konkreta hinder för sitt läsande. Därför är vi glada och stolta över att få öppna en ljudbokklubb i Dyslexialand tillsammans med Prinsparets Stiftelse, men också sporrade att få hjälpa till att öka kunskapen om dyslexi och visa på möjligheter, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel, i samma pressmeddelande.

Prinsparets Stiftelse startade 2015 i samband med prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop, och fokuserar sitt arbete på Prinsparets två hjärtefrågor: en tryggare nätvardag, samt att öka förståelsen och respekten för personer med dyslexi. Enligt Prinsparets Stiftelse har 5-8 procent av befolkningen i Sverige dyslexi och 13-20 procent har någon form av läs- och skrivsvårighet.

–  Prinsparets stiftelse ser verkligen fram emot att tillsammans med Storytel arbeta för ett mer inkluderande samhälle där dyslexi ses som en tillgång och en viktig förmåga att ta in och förmedla kunskap på ett annat sätt. Historien är full av banbrytande och innovativa människor med dyslexi – från Thomas Edison och Selma Lagerlöf till Ingvar Kamprad, Jennifer Aniston och Jamie Oliver – och vi får inte tappa bort framtidens nytänkare, säger Essi Alho, verksamhetsansvarig för Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias Stiftelse.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Boktuggs reflektion: Det ska bli intressant att se om det här leder till en utveckling av Storytels app där man idag kan växla mellan att läsa och lyssna på en bok. För den som har lässvårigheter (eller håller på att lära sig läsa) är det en fördel att kunna läsa samtidigt som man lyssnar. Det var detta Amazon genom Audible försökte göra med nya funktionen Captions (som startade en proteststorm från bakåtsträvande förlag och författarorganisationer). Till skillnad från Audible har Storytel oftast tillgång till både ebok och ljudbok redan och ersättningen är densamma oavsett om man läser eller lyssnar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.