Det långa och infekterade bråket om figurerna i “Babblarna” är avgjort. Arbetsdomstolen slår fast att det är förlaget Hatten som har rättigheterna till de färgglada barnfavoriterna – inte illustratören, skriver tidningen Lag & Avtal.
Illustratören Ola Schubert döms att betala över två och en halv miljoner kronor i rättegångskostnader.
– Utöver den personliga tragedin det här innebär för mig och min familj är det också ett angrepp mot upphovsrätten. Domen visar att man som individ inte har någon möjlighet mot företagen, säger Ola Schubert till TT.
Tvisten inleddes 2017 då Ola Schubert och en kollega ville förhandla om ett avtal om ersättning. Schubert hade då arbetat för Hatten sedan 2005, både som anställd och frilans.
Meningarna går isär
Vad som hände sedan går meningarna isär om. Schubert anser bland annat att Hatten vägrat lämna ut underlag för ersättningen och tagit bort hans namn från en ny bok.
Förlagets vd Anneli Tisell hävdar å sin sida att Schubert plötsligt hävdat upphovsrätt till figurerna, bland annat genom att försöka stoppa en “Babblarna”-musikal.
Schubert säger att han känner sig lurad och snuvad på sin egen skapelse.
– Jag anser att man har ett ansvar när man driver ett förlag. Ett ansvar gentemot frilansare och uppdragstagare. I det här fallet har, som jag ser det, min egendom hamnat i händerna på ett företag, utan att jag riktigt vet hur, och nu är det inte min egendom längre, säger Schubert.
Enligt Anneli Tisell, vd på förlaget Hatten, har det aldrig varit några oklarheter kring vem som äger rättigheterna till vad.
– Det känns naturligtvis otroligt skönt att få bekräftat att det är Hatten som äger rättigheterna. Att få den bekräftelsen innebär att vi kan släppa det här och återgå till det dagliga arbetet, säger Tisell till TT, och tillägger:
– För oss har det hela tiden varit självklart att det funnits överenskommelser om ersättningar och rättigheter, men motparten har hävdat annat. Det har varit tungt att bära bevisbördan under så här lång tid, så det känns skönt att domstolens beslut är enhälligt.
Förlaget har förfoganderätten
Arbetsdomstolen skriver i ett pressmeddelande att “illustratören utan att protestera medverkat till företagets förfoganden över figurerna på ett sådant sätt att företaget får anses ha förvärvat förfoganderätten”.
Vidare menar domstolen att illustratören kunnat förutse vad företaget skulle göra med de illustrationer som han skapade under sin anställning.
Ola Schubert är mycket kritisk kring hur domstolen agerat och tycker att det är anmärkningsvärt att domen inte behandlades i patent- och marknadsdomstolen.
– Vi pratar om en domstol som inte ens är inriktad på den här typen av frågor, och där domen inte går att överklaga. Nu har man visat i vilken riktning upphovsrätten är på väg, vilket verkligen är forum för diskussion, säger han.
Schubert överväger nu gräsrotsfinansiering för att täcka rättegångskostnaderna, som enligt honom själv uppgår till ungefär 3,3 miljoner kronor, advokatkostnader inräknade.
Text: Filip Joelsson/TT
Fakta: “Babblarna”
Är baserat på den så kallade Karlstadsmodellen, som togs fram av professor Iréne Johansson på 1980-talet och som går ut på att stötta småbarn med talsvårigheter. Genom att härma de färgglada figurernas sätt att prata övar barnet på språkmelodi och betoningar.
Har sedan dess vidareutvecklas till ett helt “Babblarna”-universum med böcker, pussel, mjukisdjur, turnerande musikal och lansering i flera länder.
Fick sitt stora genomslag via Youtube, där “Babblarna”-filmerna i dag har hundratals miljoner visningar.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!