Söndagstuggare: Sonja Rundgren om bokbloggarnas viktiga roll

Sonja Rundgren. Foto: Pressbild

Författaren Sonja Rundgren skriver i sitt gästblogginlägg om vilken stor roll bokbloggare spelar i bokbranschen. En hyllning till en grupp som sällan uppmärksammas.

En debutants bokbloggarskräck

När detta publiceras har mina två första böcker om Alfred Upptäckaren sett dagens ljus och jag kan äntligen titulera mig författare (enligt Författarförbundet i alla fall). Bakom en bok finns många människors ansträngningar och när du läser detta kan du se resultatet av allt hårt arbete ute i bokhandeln.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Det är för läsarna där ute som jag skriver. För alla stora och små som älskar bra berättelser och som går igång lite extra på att samtidigt lära sig något. Oavsett om man läser en bok per år eller en bok om dagen, så är alla läsare viktiga, men för en okänd debutant kanske vissa är aningen viktigare.

För att förenkla så tänker jag dela in läsarna i två grupper. De som läser för skojs skull och de som läser som profession. Till den sistnämnda gruppen räknar jag alla fantastiska bokbloggare där ute som vecka efter vecka läser, recenserar, tipsar och delar bra litteratur med sina följare.

I skrivande stund är det denna grupp jag är lite rädd för. Som debutant kan det nog inte bli mycket värre än att absolut ingen proffstyckare (läs bokbloggare) gillar det man skriver. Samtidigt, som en älskare av bra berättelser, är jag tacksam att de finns och att de gör ärliga analyser. Tack vare dessa bokbloggare får jag nästan dagligen ta del av spännande lästips och välformulerade textanalyser.

Jag följer många av dem via sociala medier och fler blir det. När orken har trutit under mina skrivår så har deras inspirerande bidrag till bok- och läseriet varit viktigt. De tillhör en grupp som ofta inte får den cred inom bokbranschen som de förtjänar.

Under årets Bokmässa i Göteborg hade jag förmånen att få träffa några av dem över en lunch. Bakom deras profilnamn gömde sig engagerade, varma och roliga personer, som osade kärlek till text och läsande. Lunchen kändes alldeles för kort när vi 1,5 timmar senare bröt upp. Jag längtar redan till nästa gång.

Nu för tiden ser jag dessa bokbloggare som ett spirande substitut till bibliotekarierna som verkar få allt mindre resurser till böcker och läsande och får avsätta allt mer av sin tid för att ordna mötesplatser, hjälpa folk med olika blanketter och försöka hålla ordning på bråkiga barn. Bokbloggare borde inte behöva vara ett substitut utan snarare kunna fungera som ett komplement till biblioteken. Jag hoppas politiker-Sverige vaknar och avsätter de resurser som behövs för att litteraturen ska få den plats den förtjänar och som ett modernt samhälle behöver. Till dess är jag än mer tacksam att obetalda privatpersoner arbetar med att synliggöra bra litteratur, även om smaken är som baken och att det inte finns något rätt eller fel, och så vidare.

När jag nu sitter i min säng och skriver detta blogginlägg så vet jag inte än vad de kommer säga om mina två debutböcker i min, förhoppningsvis, livslånga författarkarriär. Men jag intalar mig att det värsta som kan hända är att Alfred-böckerna är för intetsägande för att recenseras över huvud taget. Eller vänta nu. Är det kanske värre att de recenseras och får dåligt betyg? Ska man vara tacksam att de i så fall inte blir recenserade? Finns det en chans att även om man inte blir recenserad att de ändå har läst och gillat?

Som debutant kan man bli galen om man försöker analysera allt. Det kanske bara är att köra på, så blir det som det blir. Böckerna är skrivna och resan har varit rolig. Nu ska jag bara njuta. Och så sakteliga börja på nästa Alfred förstås. För världen behöver fler berättelser och världen behöver fler som lyfter fram dessa.

Om gästbloggaren:

Sonja Rundgren, 38 år, ekonom på heltid, författare på fritiden. Bor på landet utanför Mjölby med sin lantbrukande sambo. Debuterade den 8 november på Speja Förlag med de två första böckerna i barnboksserien Alfred Upptäckaren, vilka har illustrerats av Johanna Arpiainen. Sonja har tillsammans med Skrivarpodden skapat en Facebook-formatserie kallad Skrivarvloggen, där man får följa hennes resa mot författardebuten och få tips om allt från manusarbete till publicering och PR.

www.sonjarundgren.com

www.alfredupptackaren.se

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.