Väck boken! är en läsfrämjande satsning för lärare, bibliotekarier och barn. En av grupperna som deltar kommer att utses till Årets bokväckare 2020.
För några dagar sedan släpptes Barn- och ungdomsbokskatalogen, Kulturrådets årliga katalog med utvalda barn- och ungdomsböcker. Hand i hand med katalogen invigs i år en ny satsning, som kallas för ”Väck boken!”.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Vår målsättning har varit att nå ut bredare med Barn- och ungdomsbokskatalogen. Därför ville vi komma på en kul och inspirerande läsfrämjande satsning, som sänker trösklarna för att använda katalogen och som lockar till läsning, berättar Anna Ringberg, handläggare på Kulturrådet och en av initiativtagarna till Väck boken.
Varför behövs en sådan här satsning?
– Den behövs för att läsning kan berika livet. Läsning kan vara underbart och läsningen är också mycket viktig för lärandet. Med Väck boken vill vi läsinspirera barn och unga, samt deras lärare och bibliotekarier. Det behövs läsfrämjande satsningar som inkluderar alla, där alla är vinnare.
Läsinspiratörerna Anne-Marie Körling och Anna Hällgren har varit med och utformat projektet. De kopplades tidigt in för att få skolans och bibliotekens perspektiv.
– Det var Anne-Marie som kom på projektnamnet, och sedan flödade inspirationen, berättar Anna.
De båda inspiratörerna kommer att ge tips och inspiration längs vägen, på #väckboken i sociala medier.
– Tanken med Väck boken är också att synliggöra allt läsfrämjande arbete som redan görs runtom i landet. Genom att deltagarna delar sitt bokväckande på #väckboken i sociala medier och i andra forum, bygger vi tillsammans en kunskapsbank och inspirerar varandra.
Vad betyder det att väcka en bok?
– En bok sover tills någon öppnar den, då väcks innehållet till liv! Man kan väcka en bok på många olika sätt. Ha boksamtal, föra läsdagbok, rita serier baserade på en bok, pyssla med katalogen, med mera. På vår webb finns en del mallar som man kan använda, och en massa tips och inspiration. Man får också gärna komma på sin egen metod.
Enligt Anna har gensvaret hittills varit mycket positivt.
– Katalogen har nyligen börjat skickas ut, så vi hoppas att snart få in ännu fler anmälningar. Vi har sett många roliga projektbilder som delats på sociala medier, små böcker nedbäddade i sovsäckar, böcker som gömts, och böcker som tjuvats!
Syftet var ett hitta på ett projekt som var så inkluderande som möjligt.
– Utgångspunkten ligger hos deltagarna, och det är de och inte en bok eller författare, som vinner, säger hon. Och alla kan verkligen vara med och väcka böcker. Oavsett förkunskaper, funktionsvariationer, språk och med vilket sinne du tar till dig boken.
Väck boken presenteras som en läsutmaning där alla är vinnare. Men av alla grupper som anmäler sig kommer en grupp att utses till Årets bokväckare. Vinnaren utses av initiativtagarna Anna Ringberg och Nina Suatan, och deras kollegor på Kulturrådets enhet för Litteratur och bibliotek.
– Vi kommer att välja en grupp som har gjort något annorlunda, roligt eller intressant och som kan tjäna som inspiration för andra. Årets bokväckare kommer att presenteras i nästa års Barn- och ungdomsbokskatalog.
Hur skulle man kunna jobba med Väck boken på läslovet?
– Katalogen kommer ut lagom till läslovet, så det är lätt att skicka med barnen en katalog hem över lovet, säger Anna. Kanske vill de välja en bok att låna och läsa under hösten? Eller så har de redan valt en bok att läsa över lovet. Testa att göra en serie, eller prova black out-poetry, som finns beskrivet i katalogen. På Kulturrådets webb finns tipslistor från Anna Hällgren och Anne-Marie Körling och roliga mallar att använda. Gratis! Har skolan eller biblioteket redan en läsfrämjande aktivitet som pågår över lovet så går det utmärkt att använda den som ett Väck boken-projekt.
Läs mer på Kulturrådets sajt.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.