I biografin Hugo Tamm: den motvillige industrialisten berättar managementkonsulten Gunnar Winqvist om en av 1800-talets stora svenska företagsägare.
Gunnar Winqvist har många års erfarenhet av management bland annat från konsultföretaget SIAR. 1986 startade han det egna konsultföretaget Arkitraven med inriktning mot finansiella företag, och trots att han är över 70 år fortsätter han att ta uppdrag som inte kräver heltidsengagemang.
– Under senare år har jag ägnat mig åt att förverkliga en gammal ambition, att studera företags historia och dokumentera den. Min bok om Hugo Tamm är det första resultatet av detta och jag har flera uppslag till ytterligare projekt, berättar Gunnar Winqvist.
Hans intresse för företagshistoria väcktes tidigt under karriären då man som regel genomförde en så kallad historisk analys av företaget. Syftet med detta var att förstå vilka kriser kundföretaget gått igenom, vilket gav grunden till att förstå företagets kultur och särpräglade kompetens.
– Jag har alltid haft ett stort historieintresse och genom mitt yrke som rådgivare åt företag i mer än 40 år har jag erfarenheten att en förståelse för företagets historia är helt nödvändig för att kunna hjälpa företaget. När jag säger företagshistoria så handlar det framförallt om vad som gjort att företagen blir framgångsrika eller misslyckade.
Hugo Tamm föddes som sonson till den förmögne bruksmagnaten P. A. Tamm på vallonbruket Österby i Uppland. Han blev huvudägare och sedermera styrelseledamot för bruken Österby och Iggesund samt Husqvarna Vapenfabriks AB. Hans egna intressen var politik och samhällsfrågor, och i slutet av sitt liv var han partiledare för Allmänna Valmansförbundet, som senare blev Moderaterna.
– Han har en intressant historia med uppväxten utanför familjen som ger honom ett helt annat perspektiv och andra värderingar än dem som en person med hans bakgrund ”normalt” förväntades ha. Han är en person som alltid följer sin egen väg. Han är beredd att arbeta hårt för att sätta sig in i frågor och sedan driva det han tror på. Oerfaren och gör misstag men lär sig successivt, berättar Gunnar.
Hugo Tamm : den motvillige industrialisten
- Förlag: Vulkan
- Format: Danskt band
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2019-03-07
- ISBN: 9789188931702
Hugo Tamm: den motvillige industrialisten riktar sig i första hand till personer med intresse för svensk historia i allmänhet och företagshistoria i synnerhet. Det är den andra biografi som skrivits över Hugo Tamm, den första gavs ut av Per Sondén år 1925.
– Den har sin tyngdpunkt på hans politiska gärning och religiös grundade samhällsinsatser. Den berör endast ytligt hans insatser som företagsägare, vilket är det som min bok handlar om, säger Gunnar.
Undertiteln ”den motvillige industrialisten” kommer sig av att Hugo Tamm egentligen inte ville syssla med företagen.
– Husqvarna var något han övertalades av modern och styvfadern för att rädda den senares ekonomi. När det gick riktigt dåligt ville han helst sälja bolaget men rådgivarna övertygade honom att göra en rekonstruktion.
Arbetet med boken har inneburit mycket research på olika arkiv och Gunnar har besökt Husqvarnas arkiv på Landsarkivet i Vadstena, Iggesunds arkiv på Iggesunds kontor i Iggesund och Österbys arkiv som dels finns på Landsarkivet i Uppsala och dels på Leufsta bruk i norra Uppland.
– Det som var en riktig guldgruva var Hugo Tamms privata arkiv som i stort sett intakt finns på Uppsala universitetsbibliotek. Där finns bland annat hela hans korrespondens med familj och vänner, personer i företagen och alla hans politiska kollegor. Materialet är enormt omfattande och jag har koncentrerat mig på de delar som har relevans för företagen, säger Gunnar och fortsätter:
– Det händer att Hugo Tamm svarar på brev direkt när han fått det och skriver direkt från hjärtat när han är riktigt ilsken. Det blir ju ungefär som att vara närvarande vid ett gräl som hände för 150 år sedan.
Vad kan företagshistoria berätta om moderna företag eller samhället idag?
– Oerhört mycket. För det första finns det i företag och hur det ska skötas ett antal grundläggande frågor som alla företag måste ta ställning till, till exempel vad ska vi göra, vilka är våra kunder, hur ska vi finansiera vår verksamhet och hur ska vi styra och följa upp verksamheten. Många gånger är det enklare i en historisk skildring tydliggöra hur man kommer fram till svaren på frågorna ovan – det kan alltså fungera som exempel på hur man sorterar upp en komplicerad situation.
Enligt Gunnar har mycket företagshistoria en tendens att fokusera på det enskilda företaget, och skrivs för att uppmärksamma att ett företag firar ett jubileum. Sådana böcker har tyngdpunkt på att berätta hur företaget blivit framgångsrikt. Ofta går man förbi misslyckanden och orkar inte riktigt beskriva i vilken utsträckning företagets framgångar beror på att man utnyttjar andras innovationer eller konsekvensen av samhällsförändringar som egentligen inte har något med företaget att göra.
– Jag försöker alltid belysa företagets utveckling genom att både peka på influenser utifrån och genom att kontrastera företagets utveckling med andra företag, med branschen eller med den generella ekonomiska utvecklingen, säger Gunnar.
Om författaren
Gunnar Winqvist är 71 år och bor i Stockholm. Han är gift med Lena, har två barn och två barnbarn. Han har arbetat som managementkonsult sedan mitten av 1970-talet, och bland annat grundat företaget Arkitraven (idag Trinovo). Hugo Tamm – den motvillige industrialisten är hans debut och den första boken av flera han planerar att skriva om företagshistoria.
Hugo Tamm : den motvillige industrialisten
Författare | |
---|---|
Förlag | Vulkan |
Genre | Ekonomi |
Format | Danskt band |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 149 |
Vikt | 340 gr |
Utgiven | 2019-03-07 |
SAB | Lz Tamm, Hugo |
ISBN | 9789188931702 |