Inte alla som får Nobelpriset i litteratur kan ta emot det. Boris Pasternak tvingades säga nej, på grund av politiskt tryck från hemlandet.
Få stora författare bryr sig om att återvända till sina första verk. Men Boris Pasternak gjorde det, och skrev till och med om dem. För att slå igenom.
En rysk författare som stannade även efter revolutionen
Att vinna Nobelpriset är så klart fantastiskt. Men ibland kan det innebära problem. När Boris Pasternak fick det på dagens datum 1958 tvingade det politiska förtrycket i Sovjetunionen honom att avböja, och helt enkelt säga nej tack. Således, både fick och fick han inte det. Hårda bud.
Boris föddes i Moskva 1890, i en judisk familj. Fadern var konstnär även han. Och Boris gick inte direkt till skrivbordet för att börja sitt författarskap. Han blev först musiker, efter att ha inspirerats av grannen. Därefter lite studier av filosoferna, något han tröttnade på det också efter ett tag, och då började sin tidiga bana som författare. Mest poesi, på den tiden.
Men sedan kom han igång, och skrev bland annat kända Dr. Zjivago (på 1950-talet). Ett märkligt drag var också att han i efterhand arbetade om sin tidiga poesi, för att den skulle kunna uppskattas mer av allmänheten, den breda läsekretsen. Hans stil är mättad, med finurliga poetiska utsvävningar, och senare i livet försökte han förankra texterna mer i ett socialt perspektiv. Några böcker som finns att köpa är En berättelse och Dikter.
En samlingsvolym: Korrespondens 1926.
Nya böcker som släpps idag
Idag släpps det 27 böcker på svenska, några av dem är …
Det enda du behöver
- Förlag: Förlagshuset Siljans Måsar KB
- Utgiven: 2019-10-23
Det enda du behöver är en intim berättelse om nära familjerelationer och modet att våga följa sitt hjärta – och sin hjärna. Mia behöver finnas vid sin mors sida i livets slutskede. Hur ska hon klara av det, inte minst med tanke på deras hopplösa relation? Dottern Frida tyr sig mer och mer till exmannens nya. Innerst inne är Mia avundsjuk på deras fina kontakt. Läs mer »
Musikanternas uttåg
- Förlag: Norstedts
- Utgiven: 2019-10-23
<em>Musikanternas uttåg</em> är en rolig och grym verklighetssaga om arbetarrörelsens mödosamma framväxt bland sågverken längs norrlandskusten under nittonhundratalets början. I centrum av berättelsen återfinns människorna i Bureå och dess grannbyar, men framför allt pojken Nicanor Markström och hans närmaste familj. Läs mer »
Häxorna
- Förlag: Bokförlaget Forum
- Utgiven: 2019-10-23
Året är 1711, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Den unga, egensinniga Isabella vill bort från sin hemby och allt skvaller. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna, så de mest religiösa spottar efter flickan. Själv tror Isabella inte på magi, utan på logik och medicin. Läs mer »
Dockmakerskan
- Förlag: Bokförlaget Forum
- Utgiven: 2019-10-23
En spännande och förtrollande roman om kärlek, frigörelse, konst och besatthet. London, 1850. Iris jobbar tillsammans med sin syster i en leksaksaffär, där de syr dockor tills fingrarna blöder för att försörja sin familj. Men Iris drömmer om ett annat liv. Läs mer »
Information och kommunikation 1, Office 365
- Förlag: Docendo
- Utgiven: 2019-10-28
Sju nycklar till livslångt lärande
- Förlag: Bona Signum
- Utgiven: 2019-10-23
Emily Dickinson och vulkanerna
- Förlag: Norstedts
- Utgiven: 2019-10-23
"Det här är en bok om min Emily Dickinson, och om vad det innebär att läsa henne idag. Läs mer »
Proleterka
- Förlag: Nilsson Förlag
- Utgiven: 2019-10-23
Bokens femtonåriga huvudperson grips av en plötslig önskan: hon skulle vilja ha sin döde fars aska. I tillbakablickar följer sedan berättelsen om hennes ungdom och om den sista resan hon företog med fadern, reserverad, utblottad, men ändå den enda fasta hållpunkten i hennes kringflackande tillvaro. Läs mer »
Tuktans ljuva år
- Förlag: Nilsson Förlag
- Utgiven: 2019-10-23
Till ett exklusivt internat i det vackra Appenzell i Schweiz kommer flickor från världens alla hörn för att tillbringa sin ungdom. Livet på skolan är isolerat, tyngt av konservativa traditioner. Flickorna formar snabbt en sluten grupp där ordning och lydnad härskar. Bokens jag är till det yttre som sina kamrater, drömmer om ett liv i frihet. Läs mer »
Denna dag i Boktuggs historia – 21 oktober
2018 var det senaste att Aline Lilja Gladhs debutroman blev ett sätt att återvända till uppväxtorten och Håkan Nesser-filmatisering vann pris i Frankfurt.
2017 var rubrikerna Handbok för superhjältar – en oväntad succé och Här är alla de nominerade till Augustpriset 2017.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!