Boktips: Tio bästa böckerna för dig som vill lära dig om aktier och börsen

Man vill så klart gärna ta en genväg ibland när man ska börja på något nytt, men det är ofta ett misstag. Se till att läsa in dig först, särskilt när det handlar om pengar. Här är våra tips på böcker om aktiehandel.

Kunskap är den bästa vägen in på börsen

Går det egentligen att tjäna snabba cash? Nja, det är kanske lite mer komplicerat än så. Det är många saker man måste lära sig och hålla koll på när man ger sig in i spelet om den svåra aktiemarknaden. Det är ju trots allt inte Monopol-pengar det handlar om, som sagt.

Ett bra tips är att vara ute i god tid innan det är dags att börja arbeta aktivt och se till att du har studerat hur andra gjort och vad man ska tänka på. Och det saknas inte tips och bra böcker som kan leda väg inom det här området. Många är det som lyckats och är villiga att dela med sig av sin kunskap.

Men se till att välja en aktuell bok – här rör vi oss inom ett ämne där det kan gå snabbt och saker blir inaktuella på bara något år, ibland snabbare än så.

Här är våra bästa tips till dig som vill göra välinformerade beslut på börsen.

Tio bästa böckerna för dig som vill lära dig om aktier och börsen

1. Aktier : 3 steg till ekonomiskt oberoende

Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende kommer här i en uppdaterad och utökad utgåva. I ett helt nyskrivet kapitel förklarar Ola Lauritzson aktiestrategin ”The Magic Formula”, framtagen av investeraren Joel Greenblatt. Greenblatts magiska strategi har under en 20-årsperiod gett honom en avkastning på 40 % .

Hur blir man egentligen ekonomiskt oberoende? Vem drömmer inte om att kunna resa när man vill eller ha tillräckligt med pengar för att tacka nej till arbete man inte är intresserad av (s.k. fuck off-pengar). Vinna på lotto, ärva en förmögenhet, sälja ett företag, jackpot på bostadsmarknaden eller ett extremt välbetalt jobb?

Ola Lauritzson avfärdar raskt de ovanstående alternativen eftersom de endast kan bli verklighet för en bråkdel av befolkningen. Men det finns andra vägar och den bästa är: Smarta placeringar på aktiemarknaden. Det är en möjlighet för alla. Oavsett hur stort kapital du börjar med.

2. Vägen till vinnande aktier : en toppförvaltarens guide 

Vad utmärker en vinnande och prisvärd aktie? Hur slår man index, gång på gång? Hur känner man igen ett särskilt bra företag? Och hur bidrar denna kunskap till lyckade investeringar på den globala aktiemarknaden? 

Vägen till vinnande aktier delar fondförvaltaren Andreas Brock med sig av sina hemligheter. Genom att bedöma vinst- tillväxt och vinstkvalitet visar han hur lönsamma investeringar kan identifieras över hela världen inklusive ”special situations”, aktier som kan öka med 100 – 1 000 procent på kort tid. 

Andreas Brock är fondförvaltare på Coeli i Stockholm och internationellt topprankad aktieanalytiker i byggsektorn. Han har en MBA-examen från London Business School, är CFA Charterholder och har bott i Kina, Singapore, Schweiz och Storbritannien. 

”Andreas Brock är en engagerad aktiv investerare. I denna kompakta och tillgängliga bok visar han hur han hittar aktier med hög investeringspotential.” Elroy Dimson, professor i  finansiell analys vid Cambridge Judge Business School och professor emeritus vid London Business School

3. Aktie- och fondhandboken : lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi 

Aktie- och fondhandboken är en lättläst och överskådlig bok om sparandet i aktier och fonder. När du har läst den kommer du att ha betydligt bättre förutsättningar att fatta beslut om ditt sparande, oavsett om det gäller ditt pensionssparande eller sparandet för andra ändamål. Aktier har varit den bästa sparformen i flera decennier. Det finns dock en del risker med ägandet i aktier och fonder. Men det finns också goda möjligheter. Riskerna är emellertid inte svåra att identifiera. Med en del enkla medel kan man undvika de värsta fallgroparna. Den som fattar fler riktiga beslut än felaktiga kan bli en framgångsrik aktie- och fondsparare. Svårare än så behöver det inte vara. För att själv fatta rätt beslut krävs kunskap om aktier och aktiemarknaden. Boken behandlar exempelvis: ? Risker och möjligheter på aktiemarknaden ? Hur aktier värderas och hur börsen reagerar ? Praktiska frågor om hur man köper och säljer aktier och fonder ? Hur man fattar bra beslut om att köpa eller sälja aktier eller fonder ? Hur man ska se på börsintroduktioner ? Andra placeringar än aktier och fonder ? Internethandel med aktier ? Beskattning av aktier och fonder Investeringssparkonto, ISK Aktie- och fondhandboken kräver inga förkunskaper mer än ett intresse för aktier och ekonomi. Boken kan läsas på egen hand eller i studiesyfte. Uppdaterad utgåva, fjärde tryckningen, med börsdiagram t o m juni 2014. Björn Wilke har varit verksam som aktieanalytiker och ekonomijournalist i fyra decennier. Han har skrivit böcker om aktier tidigare, bl a Sätt fart på pengarna och Aktieaffärer över Internet. Björn Wilke har tidigare kommenterat aktiemarknaden i Dagens Industri och i Nyheterna på TV 4 och fick fyra år i rad utmärkelsen som bästa ekonomijournalist i fackpressen.

4. Den enkla vägen : bli rik och fri med aktier

Marcus Hernhag & Arne ´Kavastu´ Talving avslöjar sin väg till rikedom från noll kronor till ekonomisk frihet. Två börsgiganter i samma bok. De har en sak gemensamt. De började med två tomma händer men med en stark vilja att förändra sin ekonomi. I dag har de byggt upp rejäla förmögenheter på aktiemarknaden eller ett liv i frihet om du så vill. Deras budskap är tydligt och klart. Det är enkelt att bli miljonär. Inte alls så svårt som du tror. Om du själv vill, förstås. I boken berättar Marcus och Arne sina personliga framgångshistorier. De bjuder på alla sina bästa spartips och det är massor. Därefter avslöjar de sina personliga favoritstrategier för att lyckas väl på aktiemarknaden. På ett sätt som alla förstår. Du kan också göra som Marcus och Arne. Har du råd att inte ge det en chans? Marcus Hernhag har redan skrivit tre storsäljande aktieböcker. Arne ´Kavastu´ Talving debuterar här som författare.

5. Bli grymt rik på aktier! 

Vill du göra snabba klipp på dina aktieaffärer? Är du beredd att ta en hög risk vid dina aktieplaceringar för att snabbt bli förmögen? Svarar du ja på dessa två frågor är det här ingen bok för dig. Det här är i stället en bok för dig som är beredd att låta tiden verka och som genom att följa några förhållandevis enkla principer vid dina aktieplaceringar, kommer att ha en mycket stor möjlighet att bli förmögen. Kanske inte miljardär men väl miljonär!Boken är skriven av Anders Haskel, en av Sveriges mest erfarna aktieanalytiker och börsskribenter. I boken lyfter Anders Haskel fram sina tankar och sin syn på placeringar i aktier och fonder, efter mer än 30 års erfarenhet. Boken vänder sig till såväl nybörjaren som står i begrepp att starta ett långsiktigt aktiesparande som till den mer erfarne placeraren som vill skaffa sig ny inspiration för sitt sparande. Anders budskap är att du som placerare skall vara noggrann med analysen och valet av de aktier och fonder du tänker placera i, att du ska se långsiktigt på dina placeringar och försöka bevara ditt tålamod. Konstigare än så behöver det inte vara för att nå framgång på börsen!Anders Haskel köpte sina första aktier när han var i 20-årsåldern. Efter några år som yrkesofficer började Anders 1986 arbeta som ansvarig för Aktiespararnas ungdomsverksamhet. Efter det har han bland annat jobbat med analys, rådgivning och portföljförvaltning inom bank. Anders har också arbetat som prisbelönad ekonomijournalist samt verkat som styrelseledamot i fond- och värdepappersbolag. Sedan 2008 är han verksam som investerare och finansskribent i egna bolaget Haskel Konsult AB. Utöver en yrkesofficersexamen har Anders Haskel studerat ekonomi vid Stockholms Universitet.

6. Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare

Natalie Eriksson tar dig med på en resa för att träffa nio framgångsrika investerare. Personliga porträtt varvas med lärdomar och sylvassa tips för dig som vill komma igång med aktiehandel. Natalie är, vid sidan av jobbet som konsult, en del av trion bakom den populära Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – tjejer. I boken får vi bland annat möta Sandra Bourbon som berättar varför hon enbart investerar i bolag med jämställda ledningsgrupper. Vi träffar Christina Söderberg, sparekonomen som syns flitigt i TV och i tidningar och som berättar hur även den med ganska liten inkomst kan hitta pengar för att investera. Och vi får möte Patricia Hjärtnér, småbarnsmamman som bygger Sveriges första trading center för kvinnor. Möt kvinnorna som äger börsen.

7. Den enkla vägen att lyckas med aktier 

Att tjäna pengar på aktier behöver inte vara särskilt svårt. Du behöver varken vara aktienörd eller fullfjädrad räknenisse. Det gäller bara att hitta den väg som passar just dig, menar Marcus Hernhag, välkänd aktieskribent i bl a Privata Affärer, Placeringsguiden och med egna hemsidan hernhag.se. Marcus guidar dig den enkla vägen till smartare och mer lyckade aktieaffärer, som kan ge dig väsentligt ökade inkomster. Du lär dig att strunta i börsens svängningar och i stället tänka på viktigare saker. Och att följa enkla strategier. Du sparar både tid och energi samtidigt som ditt sparkapital växer. Marcus har även samlat ett 70-tal goda råd från några av världens mest framgångsrika aktieprofiler och kapitalförvaltare. Som lättläst sammanfattning bjuder han på sina egna bästa tips och enkla tumregler för lyckade aktieaffärer. Har du råd att missa dem?

8. Den enkla vägen hitta världens bästa aktier

Marcus Hernhags tredje aktiebok handlar om en av världens mest beprövade och mest lyckosamma strategier värdeaktier. Många av världens mest kända mästerplacerare har något gemensamt. De flesta har tjänat stora pengar på att satsa på värdeaktier. Warren Buffett är en av dem.De har lyckats hitta framstående bolag som skapar mest värde för sina aktieägare. Långt innan det avspeglas i aktiekurserna. Vi kan kalla dem världens bästa aktier.Vem vill inte hitta placeringarna som skapar mest värde i ditt sparande? Marcus Hernhag guidar dig bland de gamla mästarnas metoder. Vilka håller än och vilka har passerat bäst före-datum? Dessutom visar Hernhag hur du enkelt bygger en långsiktig vinnarporfölj av värdeaktier.

9. 101 Tankar om aktier : din guide till bättre investeringsbeslut 

TÄNK RÄTT OCH GÖR BÄTTRE AKTIEAFFÄRER   

101 TANKAR OM AKTIER ger dig en stabil grund för att fatta bättre beslut när du sparar i aktier och fonder.   

Här finns tankarna och råden för dig som inte är så erfaren och som kan göra det enklare att komma igång. För dig som varit med ett tag finns tankar som visar att aktiemarknaden spänner över många områden och kan vara nog så komplicerad. Det finns fortfarande mycket att lära.   

101 TANKAR OM AKTIER lär dig mer om aktiemarknaden, mänskligt beteende och några av de vanligaste orsakerna till att vi ibland tänker fel när vi köper och säljer aktier.   

Du får läsa om beslutsfattande, beteendevetenskap, psykologi och hjärnans funktion. Även om aktiemarknaden är huvudämnet, så får du även perspektiv från alla dessa områden.  

Ludvig Rosenstam Åhman är bokens författare. Han arbetar på bank som investeringsspecialist med särskilt intresse för aktiemarknadens psykologi.

10. Allt du behöver veta om aktier 

Idag äger i stort sett alla svenskar aktier, antingen direkt eller indirekt via fonder. Grundläggande kunskaper om aktier gör aktieägandet intressantare och förhoppningsvis också lönsammare. Syftet med Allt du behöver veta om aktier är att läsaren verkligen ska lära sig det väsentliga om aktier.

Det finns många intressanta alternativ till aktier som man också bör känna till och som därför beskrivs i boken. Dit hör aktiefonder, aktieindexobligationer, maxcertifikat, aktieoptioner och warrants.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.