Svenska Akademien och alla turer kring Nobelpriset – detta har hänt

På torsdag avslöjar Svenska Akademien vilka som får 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Interna stridigheter, avhopp och åtal mot kulturprofilen – Svenska Akademiens krisår resulterade i ett minskat förtroende och ett inställt Nobelpris. Men pausen är över, på torsdag tillkännages två Nobelpris i litteratur. Här är turerna kring Svenska Akademien och litteraturpriset.

November 2017

18 kvinnor i Dagens Nyheter vittnade om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien. Kort därefter meddelar ständiga sekreteraren Sara Danius att Akademien beslutat att klippa alla band med mannen som i medierna kallas för kulturprofilen. Beslutet motiveras dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli ”utsatts för oönskad intimitet” av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet upphör.

April 2018

Krisen i Svenska Akademien är ett faktum. Efter hårda interna diskussioner meddelar de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att de lämnar arbetet i Akademien. Fler avhopp har sedan dess följt och totalt har sju ledamöter valt att lämna Akademien för gott medan Espmark och Englund senare återvänt till arbetet.

Den 12 april 2018 meddelar Akademiens ständige sekreterare Sara Danius att hon avgår och samtidigt lämnar sin stol. Anders Olsson tar över som tillförordnad ständig sekreterare. Två dagar tidigare har ledamoten Horace Engdahl kritiserat Danius i ett debattinlägg i Expressen. Engdahl skriver bland annat att ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Maj-juni 2018

I maj meddelar Akademien att inget Nobelpris i litteratur kommer att delas ut 2018. Anledningen sägs vara att det finns ”ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”. Beskedet kommer efter interna stridigheter och flera avhopp efter skandalen kring den så kallade kulturprofilen.

Den 12 juni 2018 åtalas kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. I oktober samma år döms han till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar till brott och överklagar domen till hovrätten. Två månader senare dömer Svea hovrätt kulturprofilen till 2,5 års fängelse.

November 2018

Svenska Akademien meddelar i november att en ny Nobelkommitté bildas, bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Det är första gången personer utanför Akademien får vara med och välja vem som ska få Nobelpriset i litteratur.

Mars-juni 2019

I mars i år meddelar Nobelstiftelsen att Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år, och att det blir dubbla pris, eftersom även 2018 års pris kommer att delas ut samtidigt. För att få klartecken har Akademien vidtagit en rad åtgärder, bland annat att släppa in externa ledamöter i Nobelkommittén. Dessutom har Nobelstiftelsen krävt att kommitténs sammansättning ändras så att inga ledamöter som ”varit förknippade med det gångna årets händelser” ingår de kommande två åren. Det innebär att Horace Engdahl tvingas lämna priskommittén.

I maj väljs filosofen Åsa Wikforss in på stol nummer 7 i Svenska Akademien, något som gör Akademien fulltalig efter 30 år av tomma stolar. I juni tar Mats Malm, professor i litteraturvetenskap, över efter Anders Olsson som ny ständig sekreterare.

Oktober 2019

På torsdag – den 10 oktober – avslöjar Svenska Akademien vilka som får Nobelprisen i litteratur för 2018 och 2019. Efter krisåret har Akademien blivit modernare med nya stadgar och processen att utse pristagare har blivit mer öppen. Tidigare år har det hållits hemligt in i det sista vilken dag som pristagaren ska presenteras, i år har dagen för offentliggörandet meddelats i god tid.

Text: Britta Kramsjö/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,