Sydkoreanskt brandtal för boken vid invigning av Bokmässan 2019

Mässansvariga Frida Edman och författaren Hyun Ki-Young inviger mässan tillsammans med bland andra Chulho Yoon, sydkoreanska författarförbundet, Sydkoreas vice kulturminister Kim Yong-Sam, ambassadör Lee Jeong-Kyu, programchefen Oskar Ekström och kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kulturminister Amanda Lind (MP) oroar sig över den nedåtgående trenden för läsning bland barn och unga. Det sade hon när hon invigde årets bokfest i Göteborg. Men de starkaste applåderna fick den sydkoreanske författaren Hyun Ki-Young.

Den kepsprydde äldre mannen var en av talarna i Sydkoreas temamonter på årets Bokmässa i Göteborg.

Under invigningsceremonin framhöll Hyun Ki-Young att Sydkorea har världens högsta nivå av informationsteknologi. Men den starka genomslagskraften för smarta telefoner visar samtidigt hur mycket sydkoreanerna bortser från boken.

– Att inte läsa böcker är detsamma som ett leva ett liv utan att tänka, sade Hyun Ki-Young.

– Olyckligtvis älskar inte människor böcker lika mycket i dag som de en gång gjorde. Vi lever i en tid då läsningen har blivit påtagligt förbisedd. Den neoliberala civilisationen, som syftar till att förvanska människan och göra dem till “effektiva verktyg”, har skapat den här situationen.

Ambitiöst program

Det hindrar dock inte att Sydkorea satsar på att föra ut just landets litteratur och matkultur genom ett ambitiöst program på Bokmässan i Göteborg.

Med över 120 utländska författare från 38 länder är årets Bokmässa samtidigt den internationellt starkaste någonsin, enligt programchefen Oskar Ekström.

Även Amanda Lind lyfte läsandet och skrivandet som två av “de mest framstående kulturella aktiviteterna” och överföringen av idéer som något som definierar människan. I sitt invigningstal uttryckte hon också oro för att barns och ungdomars läsning minskar, enligt Statens medieråds senaste rapport.

– För alla invånare i det här landet är det isande att läsa. Det senaste decenniets trend är en stadig nedgång av läsandet. Vi i den svenska regeringen är fast beslutna att ändra denna trend och göra böcker och litteratur tillgängliga, sade Lind.

Kulturminister Amanda Lind och mässansvarig Frida Edman deltog i invigningen av årets Bokmässa som har sydkoreanskt tema. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

“En fristad”

I början av veckan larmade fackförbundet Dik ännu en gång om att samhällets oro flyttat in på biblioteken. Amanda Lind sade inget om rapporten eller om konkreta åtgärder men passade på att beskriva biblioteken som fristäder och hörnstenar i det svenska kulturlivet.

– I en värld där vi förväntas vara konsumenter går det inte att överskatta en plats där vi är tillåtna att bara vara människor. Vi måste försvara dessa fristäder som är öppna för alla, inte bara ett fåtal.

Text: Erika Josefsson/TT

“Vi ser oss inte som konkurrenter”

“Scener & samtal”, arrangerat av Göteborgs litteraturhus på Världskulturmuseet, ett stenkast från själva bokmässan, tycks ha kommit för att stanna.

Med Littfest i Umeå som förebild hålls på lördagen en lång rad seminarier och bland de medverkande författarna finns flera av Bokmässans dragplåster, däribland Jamaica Kincaid som deltar i ett samtal med den svenska romandebutanten Kayo Mpoyi.

– Vi ser oss inte som en konkurrent till Bokmässan, vi försöker utveckla formerna för det litterära samtalet och göra något annat än att låta en författare bli intervjuad om sin senaste bok, säger Olav Fumarola Unsgaard som är programansvarig.

“Scener & samtal” arrangerades för första gången 2017 och då som en reaktion på att högerextrema Nya Tider släpptes in bland Bokmässans utställare. Där finns de inte längre, men seminariedagen på Världskulturmuseet fyller flera behov, framhåller Olav Fumarola Unsgaard.

– Det är väldigt lugnt och stilla, samtalen når en annan typ av stillhet och koncentration, författarna gillar det, publiken gillar det. Efter två intensiva mässdagar kan man dra sig tillbaka dit.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Bokmässan

Äger rum: 26 till 29 september.

Bland de över 120 internationella gästerna finns Nicole Krauss, Jamaica Kincaid, Silvia Avallone, David Nicholls, Siri Hustvedt, Rachel Cusk, David Sedaris och Mircea Cartarescu.

Tre teman: Sydkorea (litteratur, mat, politik med mera 60 år efter att Sydkorea och Sverige etablerade diplomatiska förbindelser), mediemedvetenhet (diskuterar digitaliseringens påverkan på samhället och våra liv) och jämställdhet (100 år efter att Sverige fick allmän rösträtt).

Crimetime: Deckarfestivalen tar plats på själva Bokmässan under lördagen och gästas av bland andra Don Winslow.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.