Svensk biblioteksförenings Aniarapris går i år till författaren Mirja Unge, för ”ett konsekvent och säreget författarskap där unga människors liv och erfarenheter intar huvudrollen”.
Mirja Unge (1973) debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom och har därefter skrivit både prosa och dramatik. Hennes senaste roman är Jag går och lever (2018, Norstedts). Nu tilldelas hon Svensk biblioteksförenings Aniarapris.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– När jag tittar på listan med alla författarna som har fått det här priset tidigare så känns det hisnande att mitt namn ska stå där bredvid deras. Det är stort, att plötsligt få ett telefonsamtal som skär genom vardagen och tvivlet och någon där i luren som berättar att det finns människor där ute som läser det jag skriver, som faktiskt verkar tycka att det betyder nåt. Jag är så väldigt glad över det. Det känns fint också att priset har sitt namn efter Harry Martinsson, hans Nässlorna blomma hittade jag som tonåring i mina föräldrars bokhylla och är en av de finaste böcker jag vet, säger Mirja Unge i ett pressmeddelande.
Juryns motivering:
För ett konsekvent och säreget författarskap där unga människors liv och erfarenheter intar huvudrollen. Med en prosa som är både obarmhärtig och medkännande skapar Mirja Unge en mörk och hård värld där de små strimmorna av ljus trots allt lyser starkt.
Mirja Unge har gått både Skurups skrivarlinje och Litterär Gestaltning i Göteborg. 1998 debuterade hon med Det var ur munnarna orden kom, och fick Katapultpriset. Hon har även tilldelats bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris och Doblougska priset.
– Mina skrivprojekt växer ofta fram utan att jag egentligen har så mycket kontroll över dem, allting omkring mig blir näring till texten, människorna och berättelserna omkring mig. Jag tjuvlyssnar och snor och fantiserar vidare och använder mig själv som ett instrument. Jag tänker att jag har vävt in poesin i min prosa, det är viktigt för mig med rytmen och klangen. Språket är berättelsen, de går inte att skilja åt. När jag har hittat en ton och en röst och en rytm så frammanas ofta berättelsen och karaktärerna.
Hur ser framtiden ut för dig?
– Just nu skriver jag dramatik för Göteborgs stadsteater. Jag har ju skrivit en del pjäser och trivs med att växla genre lite. Att skriva dramatik är mer ett samarbete och det kan vara befriande från romanarbetet som är mer ensamt. Och jag tycker det är väldigt roligt att skriva dialog.
Aniarapriset instiftades 1974 och utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av en skulptur samt en prissumma på 50 000 kronor.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!