Dagens boktips med mera – 21 september 2019

När man sände Världarnas krig som radioteater i USA trodde folk först att det var en nyhetsutsändning, som berättade om aliens. Upphovsmannen H. G. Wells föddes på den här dagen, 1866.

H. G. Wells skrev inte bara en, utan flera klassiker. Idag berättar vi kort om honom.

En författare som kunde spå framtiden

Ett tidigt år som 1866 föddes en av våra första science fiction-författare, nämligen den eminente H. G. Wells. Som pojke fick han inte ens gå ut skolan, utan tvingades blir lärling hos en textilhandlare. Men skam den som ger sig. Han fick trots det ett stipendium till Normal School of Science. Han började skriva pedagogik och liknande, men tog sedan steget in i fiktionens värld, gärna med framtidsvisioner som i Tidsmaskinen. Via sina böcker funderade han gärna över klassamhället och tog ställning, i 1933 års The shape of things to come, som varnade för vart världen var på väg med fascismen vid rodret.

En av hans klassiska böcker är Världarnas krig, som också är en av de första böckerna som tar upp utomjordingar. När den sändes om pjäs på radion i USA missförstod många lyssnare och trodde att det var en riktig nyhetsutsändning, vilket ledde till panik.

En ny lättläst utgåva kommer i år på Hegas, Tidsmaskinen. Fler titlar är Världarnas krig, som lättläst, och som vanlig bok, Världarnas krig. Men också Gift folk I och Gift folk II samt H. G. Wells Classic Collection I, Den osynlige mannen, Tidsmaskinen, De blindas rike och I avgrunden : och andra noveller.

Nya böcker som släpps idag

Just idag släpps många nya böcker från Hoi, men också några titlar från Natur & Kultur och ett par andra förlag.

Djuren i Afrika

Djuren i Afrika

Pengabrevet

Pengabrevet

Gulaschbaronen

Gulaschbaronen

OBS: Synd

OBS: Synd

Mjölkbudet

Mjölkbudet

Denna dag i Boktuggs historia – 21 september

2018 kunde ni läsa att Kidsread tar in ny delägare för fortsatt satsning på barnboksapp, och Ulla M. Nissen hade något viktigt att berätta. På tapeten var också att Novellix anordnar novelltävling för alla över 18 år och Bonniers fortfarande Nordens största förlag – men tappar på världsranking.

2017 skrev vi om att Word Audio startar ljudboksförlaget Modern Audio med Modernista och att BookBeat lanserar i Tyskland. Dessutom: Boken som hölls hemlig tills två veckor före utgivning

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.