Norstedts har testat festivaler och författarkvällar. Nu stiger de ombord på tågtrenden och arrangerar nästa år en tågresa i litteraturens tecken där läsare får möta författare. Färden går norrut.
– Vi gjorde ett förhandssläpp tidigare i veckan och sålde en tredjedel av biljetterna direkt. Idag har erbjudandet gått ut via nyhetsbrev till alla Norstedts vänner och i alla våra andra kanaler som sociala medier, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Förlaget tar hjälp av resebyrån Världens resor som är specialiserade på skräddarsydda paketresor och tidigare arrangerat liknande temaresor via tåg tillsammans med Dagens Nyheter och Tidningen Vi.
– Vi vill ge våra läsare en kvalitetsupplevelse utöver det vanliga och då är det självklart att samarbeta med en resebyrå. De är experter på resor och vi är experter på att ge ut och sälja böcker, säger Olle Lidbom.
Norstedts förlagsgrupp har tidigare arrangerat författarkvällar på Riddarholmen och även en barnboksfestival under Läslovet och efter köpet av Printz Publishing blev man även arrangörer av Feelgoodfestivalen.
Det verkar som att ni jobbar en hel del på att bygga en direkt relation med läsarna?
– Vi jobbar hela tiden med att bygga förstklassiga relationer mellan våra läsare och författare. Vi vill agera draglok för vår direktkontakt med läsarna – en relation som förlagen traditionellt har saknat. Tågresan är en station på vägen mot vårt mål!
Litteraturtåget kommer att avgå från Kalmar, Alvesta, Linköping och Stockholm och sedan vidare till Gävle, Västerbotten och Lappland.
I Gävle och Kiruna håller Kristina Sandberg, Henrik Berggren och Ann-Helén Laestadius föredrag om sina författarskap. I Raggsjöliden och Hjoggböle besöker man Torgny Lindgrens och P.O. Enquists hemtrakter och får guidning till deras liv och verk. Där får de även sällskap av Karl Fredrik Mattsson som berättar om sin bok Palt och maträttens starka ställning i det väster- och norrbottniska samhället. I Kiruna besöker man LKAB:s gruva och får en rundvisning i staden för att se den omfattande förflyttningen av den omgivande bebyggelsen. I Jukkasjärvi blir det en guidad visning av Ishotellet, middag i restaurangen och boende i deras varma rum. Ciceron på resan är Marianne Rundström.
Det är ett exklusivt förstaklasståg och resenärerna har förutom sovplats ombord (förutom hotellnatten på Ishotellet) även sittplats dagtid. I klubbvagnen blir det Litteratur-Quiz och andra evenemang tillsammans med några av författarna. Några av dagsutflykterna vid stoppen kommer att ske med buss.
Tåget har plats för drygt 100 resenärer och Olle Lidbom är övertygad om att man kommer att lyckas sälja alla platser långt innan det är dags för avgång i maj.
– Försäljningen går som tåget: bara sedan igår har vi gått från 30 procent sålda biljetter till 44 procent så det verkar som om det här är en kombination som ligger i tiden – litteratur och tågresor, säger Olle Lidbom.
Läs mer om resan på Norstedts hemsida.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!