USA stämmer Snowden – men inga krav på förlagen att nya boken dras in

Boken I allmänhetens tjänst av Edward Snowden släpps på svenska den 17 september 2019 samtidigt som 20 andra länder. Bakgrundsfoto: iStock.

Igår släpptes I allmänhetens tjänst av Edward Snowden över hela världen, däribland Sverige. Samtidigt valde USA:s justitiedepartement att stämma Snowden. Men några krav på att dra in boken har inte kommit.

– Vi, liksom Snowdens amerikanska förlag, är djupt besvikna över den amerikanska regeringens beslut att stämma Edward Snowden för dess publicering av hans biografi. Det finns än så länge inga krav på att boken ska dras in och vi jobbar på som vanligt, säger Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard förlag i ett pressmeddelande.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Hon har tidigare berättat i ett långt reportage här på Boktugg om den annorlunda processen bakom utgivningen av Edward Snowden-biografin när det gällde att hantera och översätta ett topphemligt manus.

”Vi är mycket stolta över förtroendet och möjligheten att få tillgängliggöra Snowdens ocensurerade berättelse här i Sverige; en intim och personlig skildring om hans beslut att röja systemet för massövervakning som den amerikanska regeringen i hemlighet byggt upp”, skriver Leopard förlag.

Den amerikanska regeringen lämnade in en stämning mot Edward Snowden och hans förlag för brott mot den NDA (nondisclosure agreement) som han skrev på när han anställdes av den amerikanska underrättelsetjänsten.

Enligt detta sekretessavtal ska nämligen alla underrättelsetjänstens anställda och konsulter skicka in böcker de skrivit för genomgång före publicering. Men det gjorde inte Snowden och hans team. Hans advokater menar att boken inte skulle ha fått en rättvis bedömning.

Värt att notera är att justitiedepartementet inte försöker stoppa bokens utgivning (eftersom det skulle vara ett brott mot det första författningstillägget i konstitutionen som talar om yttrandefrihet och pressfrihet). Däremot menar USA att staten är berättigad till alla pengar som Snowden tjänar på boken i form av exempelvis royalties och begär därför att alla förlaget Macmillans tillgångar relaterade till Snowdens bok ska frysas på ett särskilt konto för USA:s regerings räkning. Dessutom vill de hindra Snowden från att prata om boken.

– Detta handlar om en person som vid 29 års ålder bestämde sig för att offra sin framtid för att ge oss andra ett val; möjligheten att få inblick i, och därmed forma en åsikt om, fenomenet massövervakning. Oavsett vad man tycker om Snowden som person är det en otrolig berättelse, och vi som förlag står självklart bakom vår författare i denna publicering. Om något visar detta vikten av att boken ges ut, läses och att vi blir fler som engagerar oss i frågor om övervakning och vår personliga integritet, säger Moa Elf Karlén.

Fotnot: I allmänhetens tjänst av Edward Snowden släpptes den 17 september i ett koordinerat världssläpp.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,