Dagens boktips med mera – 14 september 2019

Författare som verkar i det tysta mot orättvisor, finns det nog gott om. Men ibland lämnar de särskilda spår efter sig, som i fallet Ivan Klima.

Har du hört talas om Ivan Klima någon gång?

En viktig författare du kanske missat fyller år idag

Författare står på vitt skilda arenor. En sort säljer miljoner böcker, andra sätter sitt avtryck som betraktare och kritiker av orättvisor. En av de sistnämnda var Ivan Klima, som kunde skriva författare, pjäsförfattare, kritiker och barnboksförfattare på visitkortet. Som tjeck fick han uppleva två totalitära regimer i nazismen och kommunismen. Bland verken finns bland annat Inga helgon, inga änglar, Mitt älskade Prag och Ministern och ängeln.

Som grund för sina böcker använde han ofta biografiskt material och tänkte till runt moral och mänsklighet. Ofta upptryckt i små volymer av rörelser under jorden och lika ofta svartlistad av ledande politiker. Inte förrän kommunismens fall i slutet av 1990-talet lyftes bannlysningen av hans böcker och han fick åter uppmärksamhet både inom landet och i resten av världen.

Även de små och mindre kända författarna är viktiga för världen. Eller: kanske just dem.

Nya böcker som släpps idag

Här är dagens skörd av nya böcker, i runda slängar ett sjuttiotal nya verk.

Min tur nu

Min tur nu

Avspärrningen

Avspärrningen

Denna dag i Boktuggs historia – 14 september

Boktugg har nu ett par år på nacken, här några av toppnyheterna från just det här datumet under tidigare år:

2018 var rubrikerna Ge dig själv en nystart – köp en bokhandel i Florens och Bokstarts pilotprojekt har fallit väl ut visar Kulturrådets rapport, samt att Vad bokhandlare kan lära av bensinmackens evolution.

2017 fick vi veta att TellUs bok- och berättarmässa låter berättelsen stå i centrum och Boktugg nominerades till Årets förnyare på MegAward.

2016 kunde du läsa vårt första test av streamingtjänster: Storytel, Nextory eller BookBeat – vi testar tre prenumerationstjänster

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.