Dagens boktips med mera – 4 september 2019

Idag är det 21 år sedan Google kom till och på samma dag dog produktive författaren Georges Simenon 1989, flitigt återutgiven av Polaris för inte länge sedan.

Idag lär vi oss att även författare som dött för många år sedan blir återutgivna, och att en av världens största sökmotorer kom igång på just det här datumet.

Saker som hände 4 september …

När de två studenterna på Stanford 1998 den här dagen bildade Google visste de nog inte hur de för all framtid skulle förändra vårt sökbeteende på internet. Larry Page och Sergey Brin lyckades på bara några år få nästan monopol som sökmotor och resten fick se sig försvinna i backspegeln. Vill du veta mer om Google och hur du bäst använder det finns en uppsjö böcker, som Google-koden, Google Powered: Productivity with Online Tools, Advanced Google AdWords, 3rd Edition, Win the Game of Googleopoly: Unlocking the Secret Strategy of Search Engine och Your Google Game Plan for Success: Increasing Your Web Presence with Google.

Denna dag år 1896 föddes också författaren Antonin Artaud, som bland annat skrivit Heliogabalus : eller den krönte anarkisten, och på samma dag dog E. F. Schumacher 1977, som bland annat fick en succé med Vägledning för vilseförda, utgiven av Norstedts så sent som 2013. Dödsdag är det också för Georges Simenon (1989) en belgisk författare som skrev fler än 300 romaner och nästan 500 noveller. Flera av dem är utgivna igen, nyligen, av Polaris. Exempelvis Maigret gillrar en fälla, Min vän Maigret, Maigrets jul och Maigret i New York. Vetvärt: Maigret är en kommissarie, som figurerar i fler än 75 av hans romaner.

Nya böcker som släpps idag

Idag ser vi att runt 40 titlar släpps, och bland dem ett ämne vi ser allt oftare i år, nämligen klimatet och oron för detsamma. Men i skörden finns också UKON, en poetisk essä, från en klassisk svensk diktare, med ådra för att skruva till det.

[Book: ISBN hittades ej]
PS från Paris

PS från Paris

Denna dag i Boktuggs historia

Boktugg har en fem år lång historia. Här är ett par smakprov på vad vi skrev om de senaste åren. Intressanta och spridda ämnen.

2018: Bokförlaget Arena öppnar bokshop i Malmö, Norstedts ger ut NK Jemisins succétrilogi The Broken Earth på svenska

2017: Youtube-stjärnan Joakim Lundells självbiografi fick 15 000 förhandsbeställningar på 48 timmar, Författaren Jakob Sverker kompletterar sina böcker med en podd, Vängåvans bokhandel ordnar Bokens afton och festival i butiken

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

1870: ny historisk roman av Joakim Weman

Precis lagom till Bokmässan i Göteborg utkommer ”1870”. Den är Joakim Wemans tredje roman och den andra i Damremontserien; historiska romaner som utspelar sig i Frankrike åren 1855-1919.