Författaren Lennart Rasmusson skrev en bok om de danska judarnas flykt till Höganäs, uppmuntrad av Christoffer Palmer i Höganäs Bokhandel. Releasefesten i veckan blev en succé.
Det är en tisdagskväll strax före kl 19 då Höganäs Bokhandel normalt sett har stängt. Men nu ringlar kön utanför och höganäsborna fyller snart bokhandeln för att lyssna till Lennart Rasmusson som berättar hur hans bok Livlinan kom till.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Medan gästerna plockar på sig av ost, charkuterier, chips och salta pinnar och får lite Ramlösa (som pumpas upp från källan i Helsingborg två mil bort) och Kullamust (vars bryggeri ligger strax utanför Höganäs) så hinner vi byta några ord med Christoffer Palmer som drivit bokhandel i Höganäs i snart femton år. Lokala författare är viktiga för bokhandeln.
– Det här är den femte lokala releasen i år. Två av böckerna har jag gett ut på bokhandelns eget förlag, någon är egenutgiven och någon på större förlag, berättar Christoffer.
En av dessa två är boken med den fullständiga titeln Livlinan – de danska judarnas flykt i oktober 1943, de illegala vapentransporterna över Sundet samt mordet på Jane Horney. Böckerna anlände på två lastpallar en vecka innan releasefesten, 1100 tryckta exemplar.
– De flesta böckerna av författare på orten är väldigt lokala till innehållet, men den här hoppas vi kunna sälja lite bredare eftersom det är ett ämne som kan intressera folk även utanför Höganäs, säger Christoffer Palmer samtidigt som han sprättar upp ytterligare en kartong.
Det är bra tryck i signeringskön och kassan. Innan kvällen är till ända så har de sålt ett par kartonger med böcker. Det är utan konkurrens dagens storsäljare i butiken.
Efter en stunds mingel och signering är det dags för bokhandlaren och författaren att tränga sig genom folket och bort till en liten scen.
– Så här mycket folk har det nog nästan aldrig varit här i bokhandeln. Det är ett år sedan han kom med sin bokidé och nu ser vi frukten i form av ett ton böcker av en mogen debutant, säger Christoffer Palmer när sorlet lagt sig.
Lennart Rasmusson förklarar hur allt började med att kommunen döpte gång- och cykelvägen som leder från Höganäs hamn upp mot Sundsplan och Sundstorget efter Gunnar Nilsson, tullmästaren som hjälpte danska flyktingar under andra världskriget.
– Och Gunnar Nilsson det var min far. Jag berättade för mina barnbarn vad far gjorde under kriget och familjen uppmanade mig att skriva ner berättelsen för kommande generationer, säger Lennart.
Så började arbetet med boken. Han började gräva mer i historiska dokument, visade upp vad han skrivit för Christoffer Palmer i bokhandeln och flera andra som alla uppmanade honom att fortsätta skriva.
Sedan berättar Lennart om de dramatiska händelserna i Danmark som ockuperades av tyskarna och hur motståndsrörelsen så småningom uppstod och hur ett beslut i Berlin skulle göra Danmark judefritt. Men när informationen nådde danskarna inleddes en massflykt över Öresund där danskar och svenskar hjälpte judarna i fiskebåtar och andra småbåtar.
– Till Höganäs kom drygt tusen flyktingar och i boken berättar jag hur de togs emot och vad som hände med dem, säger Lennart.
Efterhand blev det allt svårare att smuggla flyktingar över sundet när tyskarna patrullerade med beväpnade snabbgående båtar. Mot slutet av kriget användes båtrutten till att smuggla vapen från Sverige till Danmark. Och ett kapitel om svenskan Jane Horney som mördades ute på Öresund den 20 januari 1945 finns med.
– Ja, det var en sammanfattning av hela boken så nu behöver ni knappt köpa den, konstaterar Lennart Rasmusson som avslutning och spridda skratt hörs i lokalen.
När författaren själv och de sista gästerna lämnat bokhandeln konstaterar Christoffer Palmer att de sålt strax över 50 exemplar av boken.
– Det är väldigt bra. Lokala författare som har release eller signering här säljer oftast 20-25 böcker. De flesta som kommer till ett sånt här evenemang kommer trots allt från författarens bekantskapskrets. Ikväll är det nog två tredjedelar som är inbjudna av Lennart och resten av mig, säger Christoffer Palmer.
Nu hoppas han kunna sälja resten av böckerna under hösten och julhandeln. Inte bara i den egna bokhandeln utan även via andra lokala bokhandlare samt nätbokhandeln, han har ett kommissionslager hos Förlagssystem för distributionen.
– Det är en spännande historia inte bara för oss som bor i Höganäs utan även för resten av Sverige. Hur nära kriget Skåne faktiskt befann sig, säger Christoffer Palmer.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!