Författaren Toni Morrison har gjort ett stort avtryck inom litteraturvärlden. Före detta akademiledamoten Sara Stridsberg säger att Morrison betytt mycket för hennes eget författarskap.
“Toni Morrison var en av dem som lärde mig att skriva romaner, jag hade en känsla av att hon, när hon skrev, lät människorna i sina böcker rusa över henne, nästan springa ner henne när de trängde upp ur det ingentingland de kom ifrån. En känsla av att hon som författare helt underkastade sig dessa röster och erfarenheter som ropade ur historiens mörker. Det var gestalter man aldrig glömde sedan, aldrig slutade älska”, skriver Stridsberg i en kommentar till TT.
Sara Stridsberg höll förra året ett tal om Morrisons författarskap på Dramaten under en hyllningskväll till de kvinnliga Nobelpristagarna genom tiderna.
“Hennes romaner är sånger, krängande fartyg, hela körer av människor så sorgsna och otämjda och modiga att man inte trodde att de existerade innan hon gav dem en röst. Utan henne hade jag inte vetat någonting om slaveriet, ingenting om den vita litteraturens historia eller moderskärleken när den är som svårast. Hos Toni Morrison fanns alltid en oförklarlig kärlek och skönhet som löpte intill det obarmhärtiga, det var hennes gåva till oss och världslitteraturen”, skriver Stridsberg.
“Framstår som fyrbåk”
Helena Hansson var den som översatte Toni Morrisons sista roman Gud hjälpe barnet, som kom ut 2016, till svenska.
– Hon har varit en slags förebild och centralgestalt i den afroamerikanska litteraturen. Inte minst det faktum att hon är både svart och kvinna gör att hon framstår som en fyrbåk, säger hon.
När Morrison 1993 fick Nobelpriset i litteratur blev hennes författarskap känt över hela världen.
– Men jag tror också att det gjorde henne till en stark förebild, samt att hon då blev ett bevis på att man kan uträtta saker.
Romanen Älskade, för vilken Toni Morrison vann Pulitzerpriset 1988, är den bok som Hansson håller högst i amerikanskans författarskap.
– Det är en väldigt hemsk bok. Men det är en av hennes starka sidor, att på ett väldigt lågmält sätt skildra hemska och starka saker, det kommer fram kanske som allra bäst i den här boken.
“Betytt allt”
Balsam Karam, författare och bibliotekarie, ser Toni Morrison som en stor förebild.
– Toni Morrison har betytt allt för mig. Hon gjorde en stor insats för USA:s svarta, inte bara genom sina romaner och essäer utan också i alla sina många intervjuer och genom att stå sida vid sida med aktivister, säger hon.
– Morrison, fortsätter Balsam Karam, ville att litteraturen och inte minst litteraturkritiken skulle röra sig framåt.
– Hon skrev mycket om den vita blicken i litteraturen och vågade ifrågasätta kritiken. Hon ville se omläsningar av vita författare som Ernest Hemingway. Hennes essäbok “Mörkt spel” är en bok som jag alltid kommer att återvända till.
Kommer leva vidare
Karin Linge Nordh, publicistisk chef för Strawberry Publishing, var Toni Morrisons förläggare på bokförlaget Forum. Enligt henne var storheten i Morrisons författarskap bland annat hennes sätt att berätta om den afroamerikanska verkligheten.
– Hennes djupa medmänsklighet – hon hade rötter i det muntliga berättandet, hennes far berättade mycket sagor för henne och det är något som hon har vävt in i sina berättelser, säger hon till TT.
Karin Linge Nordh är övertygad om att Toni Morrisons böcker kommer att leva vidare inom litteraturhistorien. Men hon talar också varmt om Toni Morrison som människa.
– Hon var en person som fullkomligt utstrålade integritet och pondus och intelligens. Det var som om hon hade ett magnetfält omkring sig. Det var otroligt fascinerande att möta en sådan kvinna.