Franska armén rekryterar sci fi-författare

Vilka framtida hot bör vi se upp med? Cyborger och vapen som inte finns idag? Den franska armén vänder sig nu till sci fi-författare för att förutspå framtida hot. Illustration: studioalef/iStock.

Den franska armén skapar ett ”red team” av sci fi-författare som ska hjälpa försvaret att förutspå möjliga framtida hot, skriver BBC.

Att skönlitteratur kan användas till mer än underhållning är inget nytt. Inte minst science fiction-genren har inspirerat till mängder av tekniska genombrott.

Jules Verne skrev redan 1865 om hur en rymdraket flög från Florida till månen. Värt att komma ihåg när vi just i år firar att det är 50 år sedan månlandningen blev verklighet. Många har vittnat om hur denna och andra science fiction-böcker inspirerade de ingenjörer som sedan skapade rymdraketerna, något som exempelvis en krönikör i NY Times påpekar.

Nu håller alltså den franska försvarsmakten på att rekrytera en grupp med fyra-fem sci fi-författare som ska kunna tänka mer kreativt och innovativt än de militära strateger som idag jobbar med att förutspå hotbilder.

Förvänta dig dock inga nya bästsäljande böcker som resultat av detta teams arbete – det är strikt konfidentiellt, enligt BBC.

Redan idag experimenteras det med robotar inte bara inom det franska försvaret. All ny teknik kan missbrukas. Och det är kanske inte i första hand utomjordingar som sci fi-författare kommer att se som det största hotet mot mänskligheten. HG Wells förutspådde, enligt en del, atombomben i sin roman The World Set Free (1914).

Fotnot: Red team är en grupp som agerar fiende och letar sårbarheter, brister i säkerheten, i exempelvis ett IT-system eller samhällsfunktioner.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,