Här är alla svenska vinnare i Gourmand Awards 2019

Edouard Cointreau, grundare av Gourmand Awards, med boken Den stora smakresan av Richard Bengtsson och Anette Rosvall. Foto: Anders Oskal

I början av juli avgjordes tävlingen Gourmand Awards, ofta kallad för kokböckernas Oscarsgala, i Macau, Kina. Ett 40-tal svenska titlar prisades.

– Trenden över hela världen är att vi ser fler böcker om både öl och alkoholfritt. Sverige utmärker sig genom regelmässigt hög kvalitet på böcker inom både mat och dryck, säger Edouard Cointreau, grundare och president för Gourmand Awards, i ett pressmeddelande.

Totalt 216 länder och regioner deltog i årets tävling. Sverige, Frankrike och Kina är tre länder som särskilt utmärker sig i antal priser.

– Det är med en enorm stolthet jag ser kockar, förläggare och författare samlas under svensk flagg i dessa stora sammanhang. Jag är särskilt glad över att se hur både bilden av Sverige utvecklas och nyanseras i andras ögon, många böcker översätts och når nya marknader, säger Pelle Agorelius, som driver Saxhyttegubben i Grythyttan, samt representerar Gourmand Awards i Sverige.

Samtliga svenska vinnare i Gourmand Awards 2019

Kategori: TV

WFtv5 SERIES

Vår tid är nu, ”Our time is now” (SVT)

WFtv13 SPIRITS

The history of Swedish whisky, Carl Lönndahl

Kategori: Drinkböcker

W1-3 Wine Magazine

Livets Goda 1:a

W1-4 Drinks Book of the Year

Alkoholfritt till maten, Richard Man (Bonnier Fakta) 3:a

Alkoholfritt : till maten

Alkoholfritt : till maten

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-06-07
  • ISBN: 9789174248548

W1-5 French Wine

Champagne, 49 million bubbles in a bottle, Fredrik Schelin (Lava) 2:a

W1-6 European Wine except France

Cava, Spaniens populäraste mousserande vin, Anna Wallner (Grenadine) 1:a

W2-1 Drinks with no Alcohol

Smoothie Bibeln, Eliq Maranik (Grenadine) 2:a

Smoothie bibeln

Smoothie bibeln

  • Förlag: Stevali
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-11-09
  • ISBN: 9789188397324

W2-4-1 Gin

Jakten på en perfekt gin & tonic, Hans-Olov Öberg (Louise Bäckelin förlag) 1:a

W2-4-2 Whisky

Skottlands bästa whisky, Ingvar Rönde (Tukan) 2:a

W2-6 Matching Food and Wine

Den stora smakresan, Richard Bengtsson, Anette Rosvall (Lava) 3:a

W2-8 Beer

Brygga stiltypisk öl, Peter Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine) 1:a

W3-1 Drinks History

Whisky, en god historia, Örjan Westerlund (Grenadine) 2:a

W3-2 Drinks Education

Prova öl, titta, dofta, smaka, Peter Eronson, Robert Andersson (Grenadine) 3:a

W3-4 Drinks Writing

Svenska drycker, Martin Ragnar (Carlsson) 3:a

W4-1 Drinks Special Awards

SErika Lagerbielke: Form för alla sinnen, Petter Eklund (Carlsson)

Kategori: Kokböcker

A06 Special Awards

(Arctic, Sápmi) EALLU, THE HERD in russian, (Arctic Council, World Reindeer Herders)

#Fool Politics, Lotta & Per Anders Jörgensen (Fool Agency)

A08 TV Europe

Vår tid är nu, Fritzdorf, Rosenlind, Avehall, Alexen (Grenadine, SVT, Jarowski) 1:a

A10 Innovative

Climate change, Irene & Per Moneeo (Taste of Sound) 2:a

A12 First Cookbooks

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, My Feldt (Bonnier Fakta) 3:a

A14 Self Published

Kokbok, Niklas & Kristoffer Lindblad 3:a

B1 Food Book Publisher of the Year – Europe

Bonnier Fakta 2:a

B2 Best Book of the Year in all Categories

Blå kokboken 2, Anna Benson (Benzer) 2:a

Blå kokboken II

Blå kokboken II

  • Förlag: A Benson
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-20
  • ISBN: 9789186455552

B8-2 Design Europe

Andra långkok, Jens Linder, Design Nina Ulmaja (Bonnier Fakta) 3:a

Andra Långkok

Andra Långkok

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-18
  • ISBN: 9789174247473

B16 Bestselling Authors, Brands

Rutiga kokboken (Norstedts) 3:a

C22 Best Arctic Food Culture

Palt, en svensk klassiker i osedvanligt många varianter, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts) 2:a

D2 Health and Nutrition for the Public

Vitally important! Cookbook, Mai-Lis Hellenius, foto Bruno Ehrs (Holm & Holm) 1:a

D13 Sport and Nutrition

Maten, ditt bästa träningsredskap, David Jonsson (Bonnier Fakta) 2:a

D14 Spices and Herbs

Chiligaraget, Mark Wilcox (Natur & Kultur) 2:a

E1 Easy Recipes

Hur lätt som helst, Jessica Frej (Harper Collins) 1:a

Hur lätt som helst

Hur lätt som helst

E2 Single Subject

Låt bönor förändra ditt liv, kokboken, Birgitta Höglund, Patrik Olsson, Lars-Erik Litsfeldt (Bladh by Bladh) 3:a
[Book: ISBN hittades ej]

E6 Vegetarian

Vår gröna kokbok, Sara Begner (Norstedts) 3:a

Vår gröna kokbok

Vår gröna kokbok

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-25
  • ISBN: 9789113080970

E9 Cheese Milk

Vegomejerier, Emelie Holm (Norstedts) 3:a

E13 Vegan

Det veganska köket, Mattias Kristiansson (Vegoriket) 1:a

E14 Pastry Professionals

Chokladmakarens handbok, Gustav Mabrouk (Arena) 3:a

E15 Breakfast

Frukost hela dagen, Anna & Rasmus Axelsson (Natur & Kultur) 3:a

E16 Sandwich

Mackor, Jonas Cramby (Natur & Kultur) 3:a
[Book: ISBN hittades ej]

E19 Fermentation

Fermentera 2.0, Jenny Neikell (Norstedts) 3:a

F7 Charity Fundraising Europe

Habogänget, Mat med flera mål (Lunds kommun) 1:a

Boken kan beställas över mejl på matmedfleramal@gmail.com.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.