Danska förlaget Gyldendal skapar skrivarskola för deckarförfattare

Ny danska författarskola: Once upon a crime.

Finns det inte nog med deckare? Nej, menar Gyldendal. Åtminstone finns det inte tillräckligt många bra deckare och kanske är det dags att förnya genren. Därför startar de nu skrivarskolan Once Upon A Crime för författare med spänningsådra.

Nu kommer det från danska förlaget Gyldendal en skrivarskola för deckargenren, som ska ge de danska författarna lite extra skjuts. Idén är att författaren själv har temat med sig, och att de ställt in sig på att skriva en bok. Sedan hjälper skrivarskolan dig på vägen. Namnet på skapelsen? Once Upon A Crime.

I pressmeddelandet kan vi bland annat läsa:

Har du en bra idé till en spänningsroman? Har du modet att skriva, har du en idé till en originell plot, en fascinerande karaktär, är du journalist, dramatiker, manusförfattare eller bara älskar att berätta, så kan vi hjälpa dig. 

Gyldendal ber om en synopsis där författaren presenterar sin idé, tillsammans med fem sidor text. Om det faller i god jord erbjuds författaren att gå kursen, som pågår mellan september 2019 och juni 2020. Författarna träffas åtta gånger, för undervisning och det ingår två seminarier som ligger på helgtid, samt sex stycken eftermiddagssessioner. 

Om satsningen säger Gyldendals förlagschef: 

”Vi tycker inte att vi har fullt, så vi vill gärna ha fler författare.”

Det framgår också av uttalanden att de ser den danska kriminallitteraturen som lite dåligt underbyggd och till och med slarvigt genomarbetad ibland. Sådant får det vara slut med. Man vill se mer knivskarp berättarkonst i genren, helt enkelt.

Och kanske är det så att just de nedan nämnda elementen, som det ska undervisas i, inte finns i tillräcklig mån i andra danska skrivarkurser. 

Under kursens gång introduceras idéutveckling, hur man bygger en riktigt bra plot, karaktärsutveckling och olika sätt att berätta en historia – saker som en god författare ser till att ha med sig i ryggsäcken när de ska skriva sin första spänningsroman. Och naturligtvis blir det massor av individuell vägledning, där författaren kan diskutera sin idé med kunnigt folk.

Till Politiken säger förlagschefen Simon Pasternak att de är intresserade av alla spännande historier som är bra berättade och de kastar nätet brett, för att se vad som händer. Kanske kan man tillsammans förnya genren?

Ansvariga för undervisningen blir författaren Christian Droph tillsammans med manusförfattaren Nikolaj Scherfig och redaktörer från Gyldendal. Men det kommer också att bli många gästföreläsningar. Det enda kravet är att du vill arbeta på din bok mellan seminarier och träffar, och att du skriver ett kontrakt som ger förlaget option på din roman. 

Skriver du på danska? Skicka in din ansökning till plot@gyldendal.dk senast 15 augusti. 

Kanske dags för de svenska förlagen att göra något liknande?

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,