Barnboksillustratören Lena Anderson ställer ut på Millesgården

I sommar visas Lena Andersons bildvärld stort på Millesgården strax utanför Stockholm. Pressbild: Rabén & Sjögren.

Som 80-åring ställer barnboksillustratören Lena Anderson ut stort för första gången. Millesgården i Stockholm visar i sommar drygt 150 bilder ur hennes barnboksuniversum men också hennes privata kolskisser.

Det var Elsa Beskow som en gång öppnade världen för Lena Anderson. Med sina egna böcker har hon gjort samma sak för många andra. Sitt stora genombrott fick hon på 1980-talet med “Linnea i målarens trädgård”. Boken, som hon gjorde tillsammans med Christina Björk, tog fem år att färdigställa. Bara i USA har den sålt i 700 000 exemplar och enligt förlaget Rabén & Sjögren är den en av de mest spridda svenska barnböckerna i modern tid. Helt säkert har den också fått flera generationer att ta sig till Monets trädgård i Giverny utanför Paris.

Det stora trädgårdsintresset märks i flera av Lena Andersons böcker. Pressbild: Christer Hammarborg.
Mollan heter en av Lena Andersons huvudpersoner. Här sitter Mollan på trappen med sin mormor. Pressbild: Lena Anderson

Mollan och Storm-Stina

Millesgården i Stockholm visar nu Lena Andersons illustrationer från barnböckerna om Linnea men också om Mollan, Storm-Stina och Maja. Sammanlagt drygt 150 akvareller i olika storlekar men även kolteckningar som hon har gjort för sin egen skull, berättar Ia Schildt, som förutom att sköta Lena Andersons trädgård också har gjort urvalet till utställningen tillsammans med henne.

– Allt är litet, runt och otroligt estetiskt. Det handlar alltid om människor, vänner och värme. Och mycket om trädgård och blommor, hon är ju en trädgårdsmänniska, säger Ia Schildt.

Kolteckningarna däremot är porträtt. Om morgnarna brukar Lena Anderson teckna av ett porträtt ur Dagens Nyheter “för att lugna hjärtat” som Ia Schildt uttrycker det.

Hade tuberkulos

Utställningen omfattar även skisser och rekvisita samt en film där Lena Anderson berättar om sin uppväxt. Som barn hade hon tuberkulos och tillbringade flera år på ett sanatorium vars trädgårdsmästare blev en viktig person för henne.

– Att se det vackra och ge det vackra är vad hon gör, säger Ia Schildt.

“Lena Andersons värld” visas 19 juni till 22 september.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta om Lena Anderson

Född: 1939 i Stockholm.

Karriär: Började som illustratör i tidningsvärlden där hon träffade Christina Björk. Tillsammans gjorde de bland annat böckerna om Linnea. Den mest kända, “Linnea i målarens trädgård”, gavs ut 1985, filmen kom 1992. I många böcker har hon både skrivit och illustrerat själv. Maja, Storm-Stina, Kanin, Lilla Kotten, Grisen och Mollan heter några av huvudpersonerna.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom