HBO utelämnade författaren Svetlana Aleksijevitjs namn i tv-serien “Chernobyl”

Svetlana Aleksijevitj, vitrysk Nobelpristagare i litteratur. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Den hyllade HBO-serien “Chernobyl” har hämtat inspiration från boken “Bön för Tjernobyl” av den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. HBO har även köpt rättigheterna till delar av boken. Trots detta så syns Aleksijevitjs namn ingenstans i eftertexterna, rapporterar Expressen.

– HBO betalade och kanske trodde att det är okej, att de nu kan göra som de vill, rida på succén. Det är lite oförskämt, säger författaren Svetlana Aleksijevitj till tidningen.

Ljudmila Ignatenkos (i serien spelad av Jessie Buckley) tragiska öde är ett exempel som är hämtat direkt från Aleksijevitjs bok Bön för Tjernobyl (Ersatz). Men när “Chernobyl” släpptes stod amerikanen Craig Mazin som ensam manusförfattare.

Något HBO nu ska ändra på.

”När avtalet gjordes med hennes tyske agent om att använda material ur hennes bok ställdes inga som helst krav från deras sida om credit. Men givet vad som hänt har HBO naturligtvis bemött hennes önskan och en credit avseende henne har lagts till i alla versioner som går ut framgent”, skriver regissören Johan Renck till Expressen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.