Klimatbok fick Ordfront förlag att göra alla böcker mer miljövänliga

Pär Holmgrens bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till fick Ordfront förlag att undersöka hur man kunde trycka med minsta klimatpåverkan. Foto: Ordfront.

Ordfront förlag har gett ut flera klimatböcker. Nu går förlaget ett steg längre och gör en miljövänligare, rå pärm som standard. Och det var en bok av Pär Holmgren som födde idén.

– När vi skulle släppa Pär Holmgrens bok Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till bad vi tryckeriet att ta reda på vad vi kunde göra för att minska böckernas miljöpåverkan, förutom att som vanligt använda FSC-märkt papper i inlagan. Deras förslag var så bra att vi bestämde oss för att köra Pär Holmgren-standard på våra böcker, säger Pelle Andersson, VD och förläggare på Ordfront, i ett pressmeddelande.

Den miljövänligare pärmen är gjord i samma råa kartong som andra böcker har, men utan det överdrag som måste tas bort om man ska kunna återvinna boken.

– En nackdel är att pärmen blir lite mindre stöttålig, men det tyckte vi fick vara värt det. Dessutom har böckerna fortfarande kvar sina skyddsomslag, säger Pelle Andersson.

Från och med Pär Holmgrens bok gör Ordfront helt enkelt så mycket som möjligt för miljön även i produktionsledet, menar han.

Kostar det mer eller blir det rent av billigare med det klimatvänligare omslaget?
– Det klimatvänligare omslaget blir lite dyrare, men inte mycket. Egentligen borde det väl vara billigare eftersom mindre material går åt, men de flesta tryckerier tar en startavgift för att ställa om maskinerna varje gång en bok trycks som inte är enligt standard. Men vem vet, följer fler efter kanske detta blir den nya standarden och i så fall skulle det också bli billigare, säger Pelle Andersson till Boktugg. 

Har boken fått er på förlaget att tänka till kring andra saker som man som företag kan göra?
– Ordfront och alla som jobbar här brinner ju för de här frågorna, vilket innebär att vi hela tiden har klimatet i åtanke och försöker göra bra val i så många situationer som möjligt. Som att ta tåget i stället för att flyga eller vad det nu kan vara. Men det är klart att vi hela tiden lär oss nya saker och Pär Holmgrens bok har många bra tips på hur vi kan tänka, både i det stora och i det lilla. 

Och sedan finns den väl i det då ännu mer klimatvänliga formatet ebok … eller?
– Visst. Och de flesta av våra böcker finns också som e-böcker för den som föredrar det. Allra mest miljövänligt skulle förstås vara att inte göra några böcker alls. Eller egentligen att inte göra något alls, någonsin. Men vi tror ju att böcker förändrar världen, så vi fortsätter nog ett tag till. Förhoppningsvis går klimatet ändå plus på vår utgivning, säger Pelle Andersson med glimten i ögat.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.