I sin bok “K” ger Katarina Frostenson sin syn på händelserna i Akademien och anser sig vara utsatt för en komplott byggd på lögner och förtal. Nu kommer starka reaktioner på boken.
Hösten 2017 beskyllde 18 kvinnor den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp. Mannen har nära kopplingar till Katarina Frostenson och i sin bok “K” framställer hon vittnesmålen som en sammansvärjning.
“Vad är det för saga, för drama? Det är en kabal. Det är ränker. Om kvinnor vill kalla sig furier, hämndgudinnor, är flertalet megäror: de avundsamma”, skriver Frostenson.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Författaren Gabriella Håkansson var en av kvinnorna som trädde fram. I dag är hon chockad av Frostensons framställning.
– Jag tycker att det är fullständigt groteskt det hon skriver. Det är helt huvudlöst att sådana vanföreställningar kan återpubliceras i en bok. Det är en sak att det kan finnas olika synpunkter, men det här är ju hittepå. En förtvivlad och desperat människas fantasier, säger hon.
“Ser det som självförsvar”
Håkansson säger att hon drog sig i det längsta för att uttala sig om Katarina Frostenson.
– Det var av ren respekt och förståelse för hennes svåra position. Men nu måste jag bemöta det här. Jag blir förtvivlad av att hon utifrån sin förnekelse inte kan se att han är en dömd sexualförbrytare. Jag ser det som ett självförsvar. Hon kan inte ta in det här och måste då hitta på de mest fantasifulla konspirationsteorierna.
Hon tycker också att det är magstarkt av Frostenson att skriva att hon tvingats i landsflykt och att hon jämför sig själv med andra landsflyktiga författare.
– Jag mår illa när hon jämför flykten från en helt rättmätig medial granskning med människor som gått i politisk exil på grund av krig och förföljelse, säger Håkansson.
“Fruktansvärt jobbigt”
Håkansson har liksom flera andra kvinnor pekat ut kulturprofilen för sexuella övergrepp. Frostensons bok river upp gamla sår, berättar hon.
– Återigen ifrågasätts min trovärdighet och mitt vittnesmål. Det var fruktansvärt jobbigt förra året. Även om det inte rörde mitt fall kändes våldtäktsdomen som att jag kunde lägga det här bakom mig och gå vidare. Och nu kommer allt upp igen, säger hon.
Även författaren Elise Karlsson trädde fram i DN hösten 2017. I dag vill hon inte kommentera Frostensons bok.
– Jag är fullständigt ointresserad av vad Katarina Frostenson skriver, och av hennes författarskap generellt, säger Karlsson.
Enligt boken är DN:s motiv att fälla Svenska Akademien, som tidningen “dreglar efter att få insyn i och kontroll över”.
– Det här är fria fantasier. Det får var och en ägna sig åt, men vi sysslar med journalistik och ingenting annat, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.
– Det finns ingenting i det som anförs som på något sätt vederlägger något av det vi har publicerat i DN.
“Ingen ren faktabok”
Katarina Frostenson förläggare, Jonas Axelsson på Polaris, betonar att det här är författarens berättelse om vad hon varit med om.
– Den legala aspekten av texten har bara handlat om huruvida det här är publicerbart. Det är ingen ren faktabok, det är en personlig tankebok och då har det inte varit relevant att låta någon annan utomstående läsa än någon med juridisk kompetens.
TT: Har något strukits på grund av juridiska orsaker?
– Nej, ändringarna är val som hon har gjort för att texten ska bli så bra som möjligt.
Text: Björn Berglund och Erika Josefsson/TT
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!