Catharina Isberg ny ordförande för en division i världsomspännande IFLA

När Biblioteksdagarna gick av stapeln i Helsingborg i förra veckan stod det också klart att chefen för Helsingborgs bibliotek, Catharina Isberg, valts till ordförande för division IV inom den internationella biblioteksorganisationen IFLA.

Även om IFLA inte alltid syns så mycket är många svenskar involverade i den här stora organisationen. Den är indelad i sektioner med olika fokusområden, och bland dem hittar man exempelvis kompetensutveckling, folkbibliotek och upphovsrätt. Varje sektion ingår sedan i en av fem divisioner.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Av dessa är det nu Division IV Support of the Profession som Catharina Isberg blir ordförande i. Hon ingår då också automatiskt i Governing Board, som är IFLA:s styrelse. Svensk biblioteksförening stödjer hennes deltagande bland annat med resestipendier.

Men att engagera sig i IFLA är inget nytt för Catharina. Hon kom in i organisationen redan när hon satt i en expertgrupp för kompetensfrågor hos Kungliga biblioteket för tio år sedan.

– När IFLA hade sin stora årliga konferens i Göteborg 2010, bokade jag träff med kompetensutvecklingssektionen och vi fann varandra snabbt. säger hon till Boktugg Vilket ledde till att jag sökte mig dit. Det har varit ett spännande arbete ända sedan dess.

Divisionen hon nu hamnar i arbetar med frågor som kompetensutveckling, ledarskap, marknadsföring, upphovsrätt och rätten till informationsinhämtning och yttrandefrihet.

Viktiga områden, som hon även berör i sitt vanliga jobb som bibliotekschef. 

– Jag lärde mig tidigt att alltid jobba med samma frågor, om jag skulle arbeta i flera organisationer samtidigt, säger hon. Då ger de olika delarna varandra något på vägen, det blir en stark symbios. För mig är frågor som delaktighet, transparens och tydlig kommunikation viktiga och något som jag driver.

Och tiden i IFLA har varit lärorik på många sätt. Mycket av det hon stöter på där har hon nytta av i jobbet här hemma också. I och med placeringen i IFLA får hon chansen att se hur biblioteken i andra länder arbetar och kan ta den lärdomen med sig hem. 

Det gör att biblioteket i Helsingborg hela tiden har tillgång till metoder som synts i andra länder, men som kanske inte kommit till Sverige än. 

– Men samtidigt får jag ju chansen att göra reklam för staden och biblioteket i Helsingborg när jag åker ut på uppdrag, säger hon. Det vinner vi mycket på och kan synas både nationellt och internationellt. 

IFLA driver tunga och stora frågor, bland annat driver man internationellt frågor kring upphovsrätt och för diskussioner med FN. När FN skulle ta fram sina globala utvecklingsmål var IFLA med och drev på att områden som tillgången till information och kunskap, fri åsiktsbildning och bibliotekens roll i samhället skulle bli synliga.

– Sådana utmaningar lär man sig mycket av, säger Catharina. Det är lätt att tro att vi i Sverige alltid är längst fram i utvecklingen, men man blir lätt förvånad. Jag minns en resa till Sydafrika, då jag insåg vilken fantastisk roll biblioteken hade där. Deras interaktion med närområdet var oerhört bra. Man såg till att digitala resurser och litteratur fanns tillgängliga, att kunskapen fanns där för de som ville ta del av den, och att bibliotekarierna hela tiden hade kompetens som räckte till.

Det finns med andra ord både likheter och olikheter runt om i världen, och det är just nätverkande kring de här frågorna som Catharina brunnit för i sitt jobb. 

– Det är ännu en fördel med arbetet i IFLA. Utbytet av idéer är fantastiskt, med folk från hela världen.

I anslutning till utnämningen sa Catharina: 

– Jag har arbetat aktivt inom IFLA de senaste åtta åren och är oerhört glad att nu få denna chans och för mig en ny roll. IFLA är en stor internationell organisation som är mitt i ett omfattande förändringsarbete med en global biblioteksvision och nya strategier. Att öka transparensen och använda mer deltagande metoder i arbetet är något av det som jag jobbat med inom den sektion där jag suttit de senaste åren. En konkret sak är också att jag tillsammans med goda kollegor dragit igång ett coachingprogram inom IFLA. En kvittens på det arbete som vi tillsammans gjort i sektionen är att vi 2018 vann IFLA Dynamic Unit and Impact Award.

Mer om IFLA:

IFLA är en global, oberoende organisation som samlar informationsspecialister, bibliotek och deras användare. Svensk biblioteksförenings IFLA-medlemskap, och våra medlemmars engagemang, innebär att hela den svenska bibliotekssektorn tillsammans har en stor möjlighet till påverkan internationellt.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.