Författaren Fredrik Backman får årets Piratenpris – till sin stora förvåning.
– Jag trodde att de skämtade när de ringde.
Han är den yngste pristagaren hittills, men väl inläst på Piraten.
Märkbart nervös tar han steget ut på trappan till pumphuset i Vollsjö i Skåne, där pristagaren traditionsenligt presenteras. I sitt tacktal konstaterar han att han nu måste besvara journalisternas älsklingsfråga om hur det känns.
– Jag känner mig som Gösta Ekman sade när han fick priset, mycket mallig, framför allt eftersom jag får vara med på samma Wikipedialista som väldigt många väldigt stora förebilder för mig, säger han till TT efter talet.
– Jag är otroligt glad och stolt.
Det har inte funnits i hans föreställningsvärld att han skulle kunna bli aktuell för Piratenpriset, men möjligen i hans mammas, tror han. Hon är sedan många år medlem i Piratensällskapet och har besökt prisutdelningarna i Kivik.
– Jag kan inte säga att jag förtjänar det här. Jag tänker att det är lite för stort för det jag har åstadkommit än så länge. Jag känner att jag måste ägna många år åt att försöka förtjäna det.
Han har ända sedan En man som heter Ove haft enorma försäljningsframgångar, men kan inte riktigt förklara hur han bär sig åt när han skapar sina historier.
– Jag önskar att jag hade ett svar på det, att jag hade en mall. Jag har ingen aning, men jag har alltid gillat att hitta på saker, jag gillar att berätta historier.
Han vill ge andra människor en möjlighet till verklighetsflykt. Men trots att han gillar det, så är det inte på något sätt lätt.
– Det är mycket ångest bakom mig generellt. Min senaste bok heter ju “Folk med ångest” och det lär väl berätta ungefär allt du behöver veta om mig.
Han trivs bäst ensam och det skrivna språket är hans naturliga kommunikationsmedel, inte det talade – åtminstone inte i intervjusituationer, för dem avskyr han. Ingången till litteraturen har han sin mamma att tacka för, säger han, en passionerad svensklärare och biblioteksentusiast.
– Fotbollen fick jag cykla till, men till biblioteket blev jag skjutsad. Min kärlek till bibliotek kommer väldigt mycket från min mamma.
Det var också tack vare mamma som Fritiof Nilsson Piraten var en naturlig del av barndomen – han kunde inte välja, Piraten bara fanns där.
Härnäst ska han skriva en tredje del i serien om Björnstad.
– Och så ska jag försöka hålla ihop mig själv. Det är väl ambitionen nu, att vara en rimligt bra pappa och en rimligt bra man hemma och lite mindre stressad än vad jag har varit de senaste två åren.
Text: Cecilia Klintö/TT
Juryns motivering: ”Från en succéartad debut, vars efterdyningar fortfarande känns världen över, har årets pristagare vuxit till att bli en av våra mest älskade berättare. Det är med värme och empati han skildrar den lilla människan och alla dess vedermödor. I Piratens anda varvas humor med stort allvar och han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår samtid.”
– Vi är otroligt glada över att Fredrik Backman fått detta prestigefulla pris. Vi hoppas att det leder till att ännu fler läsare hittar till hans fantastiska författarskap, säger Adam Dahlin litterär chef på bokförlaget Forum och förläggare, i ett pressmeddelande från förlaget.
Fakta om Fredrik Backman
Författaren Fredrik Backman är född 1981 i Helsingborg.
Sedan debuten 2012 har han blivit ett internationellt fenomen, inte minst tack vare att debutboken “En man som heter Ove” blev en enorm framgång som senare filmatiserades och även Oscarsnominerades.
Hans senaste bok Folk med ångest, som är hans sjätte roman, kom ut för bara några veckor sedan.
Fakta om tidigare Piratpristagare
De tio senaste årens Piratenpristagare:
2018: Johan Glans
2017: Nisse Hellberg
2016: Viveca Lärn
2015: Lasse Åberg
2014: Gösta Ekman
2013: Claes Eriksson
2012: Leif GW Persson
2011: Katarina Mazetti
2010: Carin Mannheimer
2009: Torgny Lindgren
Källa: Fritiof Nilsson Piratensällskapet
Text: TT/Boktugg