Herr Gurka, Bagar Bengtsson och moster Ester som älskar fester – Lennart Hellsings universum lever vidare. Den populäre barnboksförfattaren skulle ha fyllt 100 år i år. Nu firas han med både nyutgåvor och flera evenemang.
Han har delat med sig av sin sprudlande ordglädje i över 100 böcker. I flera generationer har barn stött på Opsis Kalopsis och Krakel Spektakel, de har läst om den underbara pumpan och tränat tungan med ramsor som ”Lapprika papprika”.
– Lennart Hellsings storhet ligger i att han tyckte litteratur för barn var lika viktig som den för vuxna. Det fanns inga gradskillnader för honom, han tyckte det var lika angeläget att de fick tillgång till stor poesi, säger Lotta Olsson, poet, författare och ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet.
I år skulle Lennart Hellsing ha fyllt 100 år och över hela landet pågår föreläsningar, panelsamtal och fester till hans ära. Det har redan hunnit hållas både läslustturnéer och sångkvällar.
”Unik rytmkänsla”
Nu ges också flera av Lennart Hellsings böcker ut i nyutgåvor. Klassiska ”Bagar Bengtsson” har länge varit slut och kommer i nytryck. Antologin ”Dinkeli dunkeli doja” samlar några av hans mest kända rim och ramsor, med illustrationer av Charlotte Ramel. Enligt Lotta Olsson är rimmen bara en liten del av vad som gör Hellsings böcker så bra.
– Han var jättebra på det, men det var rytmkänslan som var hans riktiga storhet. Att han kan få text att sjunga, även om det inte är en tonsatt dikt. Hans känsla för rytm är helt unik, säger hon.
– Många av Hellsings texter har också blivit tonsatta, påpekar Lotta Olsson. Folk sjunger hans verk, utan att alltid veta att de är skrivna av Hellsing. I år har hans sånger också framförts vid en jubileumskonsert på Berwaldhallen.
Själv är Lotta Olsson mest förtjust i verket ”Sjörövarbok”.
– Den går nästan inte att läsa utan att sjunga. Den är så rolig att läsa högt.
Illustratörer tolkar Hellsing
Nu tolkar också en ny generation Hellsing. I ”Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula” har 13 illustratörer valt varsin text av honom, bland andra Lisen och Ellen Adbåge och Sepidar Hosseini. Två av hans mest kända rim har blivit pekböcker för de minsta, med bilder av Ellen Ekman.
I vår arrangerar förlaget (Rabén & Sjögren) dessutom ett stort kalas i Rosendals trädgård i Stockholm, med sagotält och högläsning. Ett pedagogiskt paket med bland annat sånghäften, masker och ett läromaterial ska också möjliggöra för förskolor att ha sitt eget trädgårdskalas.
– Vi hoppas att de ska vilja fira Lennart Hellsing och lära barnen hans låtar och prata om rim och ramsor, säger Erika Bjurling, kommunikationsansvarig på förlaget.
Text: Elin Swedenmark/TT
Fakta: Så firas Lennart Hellsing
- Susanna Hellsing håller föredraget ”Lennart Hellsing och cirkeln” runt om i landet under året, i Senioruniversitetets regi. Bland annat på Västmanlands läns museum i Västerås 8/5, på Almedalens bibliotek i Visby 16/5, på Biograf Rigoletto i Stockholm 1/10, Royal i Eskilstuna 9/10 och i Växjö 17/10.
- Trädgårdsmaskerad på Rosendals Trädgård i Stockholm. Rabén & Sjögren ordnar en dag med sång, läs- och odlingsupplevelser för stora och små. Man får bland annat plantera Herr Gurka, besöka sagotältet och gå på tipspromenad. 19/5.
- Svenska Barnboksinstitutet håller ett panelsamtal där illustratörer från den nya Hellsing-antologin deltar. 3/6.
- Lennart Hellsing-sällskapet ställer till med kalas på hans födelsedag, den 5/6. Detaljer kring firandet ska man kommunicera senare. Men bland annat ska en ny skylt till författarens ära avtäckas i samband med firandet.
- Parkteatern spelar ”Hellsingland” under Nationaldagsfirandet den 6/6 i Rålambshovsparken. I samarbete med Kungsholmens stadsdelsförvaltning.
- Utställningen Allemansland bjuder in till Hellsings värld. Den invigdes i slutet av mars på Västmanlands Läns museum i Västerås. Sedan visas den även på Skaras gamla bibliotek, 15/8.
- Föreställningen ”100 hyllningar för Hellsing”, av Parkteatern. Artister, barnsolister och barnkörer framför hans sånger. 25/8 i Vitabergsparken i Stockholm.
- Johanna Hellsing håller i ett Hellsing-program för barn i Uppsala, Gottsunda bibliotek och stadsbiblioteket, 1/11.
- Akademibokhandelns tidning Läs har ett stort Hellsingreportage i sitt majnummer och även tidningen Parnass har ägnat honom ett temanummer, som presenterades på Stockholms Stadsbibliotek tidigare i år.
Fakta om Lennart Hellsing
Född 1919 i Västanfors i Bergslagen.
Familj: Gift med skådespelaren Yvonne Lombard, fem barn och många barnbarn.
Tidig karriär: Skrev dagsverser för Stockholmstidningen där han jobbade tillsammans med Thorsten Ehrenmark, Gunnar Brusewitz och Poul Ströyer. Den senare illustrerade många av hans verk. Debuterade som poet 1945 och samma år som barnboksförfattare. Fick precis som Astrid Lindgren sin första barnbok refuserad av Bonniers.
Allkonstverket: Menade att barn hade en naturlig begåvning och att hela kroppen måste få vara med. Böcker som ”Summa summarum” och ”Den flygande trumman” är ord, bild och visor i ett. Startade skivbolaget Snurrskivan 1955 som under 20 år producerade visor och dramatik för barn.
Böcker: Omkring 100 titlar, inklusive flera diktsamlingar för vuxna. Bland de mest kända är Krakel Spektakel-böckerna, ”’ABC-boken”, ”Boken om Bagar Bengtsson”, ”Kanaljen i seraljen”, ”Ägget”, ”Musikbussen” och ”Sjörövarbok”.
Visor: Oändligt många, däribland ”Hej sa Petronella”.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!