Tioårig flicka vinner handstilstävling i USA – utan händer

Här är en tjej som verkligen inte låter sig hindras av livets svårigheter.

Unga Sara Hinsley är ett fint exempel på att man kan klara vad som helst om man vågar ge sig i kast med det. Tio år gammal vinner hon nu sin första skrivtävling, utan händer. Möt en envis och begåvad liten tjej. 

Om du vill skriva, måste du börja ung. Och vem minns inte hur man själv gnällde över alla de där handskrivningsövningarna man fick uthärda i småskolan? Följ strecken, håll dig över linjerna, se till att vara noggrann. Allting kommer förstås i ett helt nytt ljus när man läser om tioåriga Sara Hinsley, som Washington Post berättar om.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Själv tycker Sara inte att hon är så märkvärdig, men det är hon nog ensam om. Hon vann precis en tävling för bästa handstil, hon ritar gärna och skulpterar också när hon får tid över. Till saken hör förstås att hon inte har några händer. Något som hon inte låter komma i vägen, ens när det är dags att tävla i sådant som handstilstävlingar.

Till vardags är hon elev på katolska skolan St. John Regional i Maryland. Och Nicholas Maxim-priset fick hon alltså i 2019 års tävling. Hennes lärare påtalar ofta att:

– Jag har aldrig hört den här lilla tjejen säga ord som ”jag kan inte”, säger Cheryl Chruilla. Hon är som en liten rockstjärna och tacklar vad som än kommer i vägen för henne, och hon gör alltid sitt bästa.

Priset hon har fått delas mellan två elever med särskilda behov och i år var hon en av vinnarna. Sara har aldrig använt några proteser och när man erbjuder henne extra hjälp i skolan tackar hon alltid nej.

– Hon har det där självgående draget som gör att hon bara vet att hon kan klara ut saker på sitt eget lilla sätt, säger hennes mamma Cathryn Hinsley.

För att kunna skriva måste hon pressa fast pennan mellan sina armar, och fokuserar sedan på varje liten böj och kurva i bokstäverna. Själv tycker hon det känns som att skapa konst när hon får lov att skriva skrivstil.

– Jag tycker om hur bokstäverna är formade, säger Sara.

Hon kom till USA från Kina för ungefär fyra år sedan. På kort tid lärde hon sig engelska med hjälp av sin nya syster Veronica.

– Och ja, vi lärde oss snabbt att lita på hennes omdöme, säger mamma Cathryn. Om hon vill prova att göra något så låter vi henne göra det. Sådan är Sara. När man träffar henne tänker man knappt på hennes handikapp – hon är så full av ”jag kan, jag kan göra vad som helst”.

På sin lediga tid tycker Sara om att måla av saker som finns i närheten. Som solrosor. Och när hon vill ta det lugnt simmar hon eller leker med sin syster, eller deltar i skolans schackklubb.

– Hon är beredd att prova på det mesta, säger hennes mamma. Hon är verkligen ett bra exempel på att mod och uthållighet kan rå på det mesta. Varenda dag är jag förundrad över vad hon klarar av att göra. Hon försöker liksom aldrig någonsin undvika något.

Den 13 juni 2019 får Sara ta emot priset, som består av en trofé och femhundra dollar. Hon är den första från sin skola att vinna.

Kanske en blivande författare i antågande?

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,