Jonas Frid byggde plattform för testläsning av bokmanus – Betareader

Jonas Frid, grundare av Betareader. Foto: Pressbild

Den nylanserade tjänsten Betareader gör det enkelt för författare och förlag att samla in och analysera feedback från testläsare.

Många författare använder sig av testläsare, vanligtvis en grupp utvalda vänner, bekanta och kollegor, som får tycka till innan manuset skickas in till förlaget. Testläsarnas åsikter är nog så värdefulla, men hur kan man som författare hantera det faktum att några vill göra anteckningar på papper, andra vill skriva kommentarer direkt i Wordfilen eller i ett PDF-dokument, och ytterligare andra hellre vill sammanställa sin feedback i punktform?

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Entreprenören och författaren Jonas Frid fick en idé när han använde sig av testläsare i samband med sitt senaste romanprojekt.

– Jag frustrerades över hur omständligt det var att överblicka och hantera processen: jag hade ingen aning om hur långt mina tjugo olika testläsare hade kvar av manuset, och feedbacken kom in i spridda skurar på en mängd olika sätt, berättar han för Boktugg.

Ett tag försökte han använda sig av Google Docs, men då behövde han skapa ett separat dokument för varje testläsare för att de inte skulle påverka varandra och han hade fortfarande ingen aning om var de befann sig i texten.

– Efter lite efterforskningar så insåg jag att många fler, både etablerade och aspirerande författare, led av samma problem.

Därför bestämde han sig för att bygga en testläsarplattform. Genom tjänsten Betareader kan författare enkelt och säkert dela ett manus med allt ifrån en till flera hundra testläsare, samla in feedback direkt i texten eller via frågeformulär som sticks in mellan kapitlen, och kommunicera med alla läsare från en och samma plats.

I hur hög grad kan författaren själv anpassa testläsningen utefter vad hen vill veta?
– Författaren bestämmer själv vem hen vill dela texten med – alla manus på BetaReader.io är privata, så ingen utomstående känner till att de ligger där om författaren inte själv väljer att bjuda in läsare eller lista verket för att hitta fler testläsare. Författaren definierar även själv vilka frågor hen vill ställa och var i texten de ska dyka upp, berättar Jonas.

Exempelbild på författarens egna frågor till testläsarna. Foto: Betareader

Vad som gör Betareader särskilt unikt i sammanhanget är möjligheten att samla in läsdata. Genom datan vet författaren var läsarna befinner sig i texten och hur lång tid de spenderar på varje del. På så sätt kan man ta reda på om alla läsare till exempel lägger ifrån sig boken på samma ställe eller om de sträckläser den rakt igenom.

Spelar inte yttre omständigheter en stor roll i det här, som att klockan blev för mycket, bussen kom fram, telefonen ringde? Så hur användbar är den typen av information egentligen?
– Ja, yttre omständigheter påverkar självklart resultatet, men om man samlar på sig ett större antal testläsare – åtminstone runt 100 stycken, som flera av våra Pro-användare gör – så kan man se trender i datan, säger Jonas. Och även om man bara har ett fåtal läsare så kan det finnas värdefull information i att alla verkar stanna av vid till exempel kapitel 3, eller om alla som tagit sig förbi det kapitlet läser klart boken på mindre än en vecka.

Läsdata som visar hur lång tid testläsarna har lagt på sin läsning och var de befinner sig i manuset. Foto: Betareader

Jonas berättar att Betareader främst är ett verktyg för författare som redan har testläsare, men i och med att fler och fler använder tjänsten så har de kunnat börja ”korsbefrukta” mellan olika läsekretsar.

– Läsare som är intresserade av att få information om nya verk kan ange det, och får då ett email en gång i veckan med det senaste inom de genrer de är intresserade av.

Hur går det för ditt eget skrivande? Har du själv använt Betareader för testläsning?
– Just nu skriver jag mest kod, men det blir en del noveller emellanåt som jag testkör. Bland annat brukar jag testa olika slut för att se vilket som närmast uppnår den effekt jag söker hos läsaren. Då bjuder jag in cirka 20 läsare till två olika varianter av samma text och ställer sedan samma frågor till dem för att se hur de reagerar, berättar Jonas.

Vi har faktiskt skrivit om initiativet tidigare, då det var i uppbyggnadsfasen, när författaren Alfred Ruth genom en tidig version av Betareader tog hjälp av 500 testläsare för att betatesta sin roman Fermis Filter.

Tjänsten lanserades i mitten av april 2019. Den författare som vill testa tjänsten med ett manus kan göra så utan kostnad, och får då möjlighet att bjuda in upp till tre testläsare. För de författare och förlag som vill använda sig av tjänsten i större omfattning finns två prisnivåer.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Exempelbild på hur det kan se ut i Betareader när flera testläsare har kommenterat ett manus. Bara författaren ser alla kommentarer, testläsaren ser bara sina egna. Foto: Betareader
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,