Catoblepas förlag och Göteborgs Stadsmuseum samarbetar inför utställning

Lupina Ojala Foto: Privat

Fantastiknoveller i kortformat ska ge museibesökarna i Göteborg en bättre upplevelse av utställningen Göteborgs garderob. 

Fantasyförlaget Catoblepas förlag och Göteborgs stadsmuseum tar tillfället i akt att lyfta varandra i ett samarbete kring den kommande utställningen Göteborgs garderob som har vernissage den 4 maj. Det är en utställning om historiskt mode och med hjälp av den skrivna berättelsen ska upplevelsen av utställningen få ytterligare dimensioner. För detta har antologin Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob tagits fram. Novellerna i antologin är bidrag till en tävling som förlaget och museet tillsammans utlyste i vintras:

— Det är så roligt, säger Catoblepas förläggare Lupina Ojala. Vi fick in ett 90-tal noveller och det var väldigt många som var riktigt, riktigt bra och dessutom innehöll massor med kärlek till Göteborg. Många av författarna skrev på spöktema men det fanns ändå verkligen alla möjliga ämnesvarianter med bland bidragen.

Texterna är skrivna efter tre kriterier: de fick vara max 5 000 ord långa, de skulle ha koppling till Göteborg och dräkterna och så skulle det så klart vara fantastik. Lupina har jobbat hårt med att ta fram den lilla antologin som är formgiven i ett litet format med omslag av Maria Helena Stanke. Visionen med att göra en mindre bok är att den ska vara en lätt och relativt billig sak för nyfikna museibesökare att köpa i museishoppen efter avslutat besök.

— Boken kommer ut på mitt förlag helt och hållet så jag står för alla produktionskostnader. Men museet hjälper till att marknadsföra den och jag känner att jag nu har chansen att visa upp en produktion för en helt ny läsargrupp. Förhoppningsvis kommer det lättillgängliga formatet att få fler att upptäcka fantastiken, säger Lupina och fortsätter:

— Att genren har letat sig in hos en så stor aktör för allmänheten som Göteborgs Stadsmuseum är väldigt fint och jag tror det är sådant som kommer ge fantastiken en statushöjning. Och det behövs. Fantastik är viktigt för alla, både vuxna och barn, eftersom den gör att man kan se världen på fler sätt och ger perspektivförändringar. Men tyvärr så verkar en del ha något emot genren redan på förhand.

Själv har Lupina drömt om att skriva fantastik sedan hon var barn och 2014 gav hon ut sin första bok på det egna förlaget. Under åren som gått har hon märkt att föraktet mot genren börjar luckras upp även om bara namnet fortfarande tycks avskräcka en del. För fantastik är enligt Lupina ett paraplybegrepp för genrerna fantasy, science fiction, skräck med flera spekulativa berättarformer.

— Många som läser fantastik menar att de inte gör det, säger hon. Det kommer mycket litteratur som skulle kunna klassas som fantastik men förlagen väljer att inte genrebestämma dem som de glatt gör med exempelvis deckare. Det är synd men jag tycker ändå att det börjar bli bättre.

Vinnarnovellen i Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob är Minnenas dans av Paula Törnqvist och handlar om ett par skor från 20-talet. Juryn som valde ut novellerna till den slutgiltiga antologins innehåll bestod av Lupina själv, Daniel Finnholm, museipedagog Göteborgs stadsmuseum och fantasyförfattaren Patrik Centerwall. Releasen för antologin hålls i samband med vernissagen den 4 maj på Göteborgs Stadsmuseum och då blir det bland annat högläsning och prisutdelning.

Ur efterordet till Tjugo sällsamma berättelser jag fann i en garderob av Daniel Finnholm:

…”Att våra föremål kunde få sådant liv hoppades vi naturligtvis,
men aldrig trodde vi att gensvaret skulle bli så
stort och resultatet så bra. Den långsiktighet och försiktighet
som vi behandlar föremålen med har här omvandlats
till en befriande, och kärleksfull, respektlöshet som
kan få föremålen att börja leva ett helt nytt och annat liv.
Det är som att fiktionen släpper dem lösa och låter dem
flyga. Ett par badbyxor kan bli en surrealistisk kärlekshistoria
eller en berättelse om havsmonster; en jacka kan
skapa änglar eller ge upphov till tidsresor. För att inte tala
om skors fantastiska förmågor!
De tjugo välskrivna novellerna i samlingen har alla
sin charm och speciella känsla. Från drömska resor till
troll, spiondraman och spökhistorier. Men det som håller
samman hela boken och binder ihop berättelserna till
en helhet är staden Göteborg. I varje enskild berättelse
är den närvarande och sätter sin prägel. Tillsammans
skapar novellerna ett lapptäcke av skildringar, för är det
något som märks i läsningen är det författarnas innerliga
förhållande till Göteborg och dess skiftande skepnader.”…

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,