Brittiska författare ryter ifrån om piratkopiering

Brittiska Society of Authors har fått nog av nedladdningsbara piratkopierade eböcker. Foto: Istock

I ett öppet brev till den brittiska regeringen ber Society of Authors om hjälp med att bekämpa digital piratkopiering av böcker.

Ett 30-tal författare, däribland Hilary Mantel, Kazuo Ishiguro och Neil Gaiman, har skrivit under ett öppet brev som publicerades den 5 april 2019, där författarförbundet Society of Authors tar upp problemet med digital piratkopiering och ber den brittiska regeringen att vidta åtgärder.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

”Det oroar oss att sajter som erbjuder olaglig nedladdning av böcker blir allt vanligare”, skriver Philip Pullman, ordförande för Society of Authors, i brevet.

Han hänvisar till en undersökning av ”Intellectual Property Office” som visar att en sjättedel av de eböcker som lästes online i Storbritannien under 2017, ungefär 4 miljoner böcker, var piratkopierade.

”Det [piratkopiering] är raka motsatsen till yttrandefrihet, eftersom det syftar till att hindra dem som skapar skönhet, kunskap, tröst eller glädje från att kunna försörja sig.”

I brevet tar författarna upp piratkopieringens kraft att skada den lagliga bokmarknaden och försvåra för författare att leva på sitt arbete. I förlängningen påverkar detta även läsarna, eftersom författare inte kommer ha råd att skriva böcker. Även biblioteken kommer att drabbas.

Det skriver Publishing Perspectives.

Det nämns inte i brevet, men Publishing Perspectives lägger till ännu en dimension, nämligen Brexit, som otvivelaktigt bidrar med andra problem för bokbranschen och andra kreativa branscher. 60 procent av den brittiska bokbranschens intäkter utgörs av export, så i och med Brexit kan piratkopiering bli ett än större problem.

Piratkopiering har förekommit i alla tider och på alla marknader. I Storbritannien har man sett flera exempel på sajter den senaste tiden som erbjuder gratis nedladdning av olagliga eböcker. I en del fall, efter att sådana sajter har stängts ner efter påtryckningar av förlag och författare, har arga (gratis)läsare som menar att böcker kostar för mycket beklagat sig högljutt på sociala medier och även i personliga attacker mot författare.

I Sverige är vi relativt förskonade från detta, åtminstone har det inte talats speciellt mycket om piratkopiering av svenska eböcker. Kanske beror det på att våra streamingtjänster är så billiga och lättillgängliga att det inte är värt besväret.

Däremot förekommer emellanåt sajter som utger sig för att erbjuda gratis eböcker men i själva verket bara ägnar sig åt att komma över kreditkortsuppgifter. Rena bedrägerier med svenska författares verk som lockbete.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.