Tukan förlag börjar ge ut läromedel som alla skolor ska ha råd med. De första böckerna i SO-ämnen för högstadiet kommer ut inför höstterminen 2019.
Tukan förlag är ett av Sveriges största förlag inom allmänlitteratur för både barn och vuxna. De är idag det tredje största förlaget med barnboksutgivning i Sverige enligt Bokprovningen 2019, med 151 utgivna titlar under 2018 (på första plats ligger Bonnier Carlsen med 250 och på andra plats Rabén & Sjögren med 174).
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Nu växer Tukan ytterligare och inleder en satsning på läromedel under imprintet Tukan förlag läromedel.
– Tukan förlag läromedel har vuxit fram ur ett behov som vi identifierat under en längre tid. Vi har följt debatten i skolan som präglats av skolans begränsade resurser och att priserna på läromedel är väldigt höga samt att läromedelsförlagen gjort väldigt höga vinster, säger Johan Dagman, ansvarig för Tukan förlag läromedel.
I ett inslag från SVT som Johan hänvisar till framkommer att läromedelsförlagens vinstmarginal år 2017 var 19 procent, överraskande nog högre än spelbranschens vinst på 14 procent. Övriga bok-, tidnings- och tidskriftsförlag hade en vinstmarginal på blott 4 procent, enligt SVT:s undersökning.
– Det i kombination med att en stor andel elever går ut årskurs 9 utan att vara behöriga till gymnasiet och den rådande lärarbristen har fått oss att nu lansera läromedel av hög kvalité till ett lågt pris.
”Genom att överföra Tukan förlags affärsmodell till läromedelsmarknaden kommer Tukan förlag läromedel att kunna erbjuda böcker till ett så bra pris att alla skolor har råd att förse sina elever med egna läroböcker – och därmed ge dem bättre förutsättningar att uppfylla kunskapskraven”, skriver Tukan i ett pressmeddelande.
– Att hålla ner onödiga kostnader och våra egna marginaler är Tukan förlags signum och något vi nu vill ta med oss in i läromedelsbranschen, säger Christian Bang-Melchior, vd på Tukan förlag, i samma pressmeddelande.
Tukan förlag läromedels fyra första böcker kommer ut i maj 2019 och vänder sig till SO-ämnena för årskurs 7. Serien kallar de för Fundament och planen är att utöka den med fyra böcker för årskurs 8 nästa år och årskurs 9 året därpå. Läromedlen och lärarhandledningarna i Fundament-serien är skrivna av Mikael Bruér (historia), Per Eklund (religion), Tiina Hemberg (samhällskunskap) och Ingemar Wiklund (geografi).
– Vi påbörjade arbetet med Tukan förlag läromedel för drygt ett år sedan och gjorde då en analys av marknaden. Vad som framkom var att inom SO-ämnena har läromedlen en viktig roll och nuvarande utbud var både var dyrt och föråldrat, förklarar Johan Dagman.
Det här är Tukans första egentliga satsning på läromedel, men faktaböcker för barn har länge varit deras starkaste genre och de har gett ut en hel del böcker som gränsar mot läromedel.
– Exempelvis vår ”Hjälp ditt barn”-serie som vi givit ut i 8 ämnen sedan 2011 har gått väldigt bra och fungerat som ett komplement som föräldrar och elever kan arbeta med hemma. Genom den här typen av böcker har vi lärt oss en hel del, men vi har samtidigt stor respekt för att renodlade läromedel är något helt annat, säger Johan.
Den mest konkreta utmaningen blir att nå ut till skolor och lärare. För att göra detta erbjuder Tukan skolor gratis utvärderingsexemplar, vilket har fallit i god jord – på bara två dagar fick de in över 200 beställningar, och de hoppas såklart att de 1 700 broschyrer som har gått ut till högstadieskolor ska generera ytterligare beställningar.
– Det är utmanande att slå sig in på läromedelsmarknaden som domineras av stora etablerade aktörer, men i och med det så upplever vi också att jättarna behöver utmanas och konkurrensutsättas, säger Johan.
Tukan är inte ensamma om att vilja utmana de stora läromedelsförlagen. I slutet av 2017 lanserades Bonnierförlagens läromedelssatsning, Bonnierförlagen Lära, vars första titlar inom bland annat matematik och svenska för lågstadiet kom ut under hösten 2018. Det blir intressant att följa dessa båda satsningar och se hur de kommer att röra om på läromedelsmarknaden.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!