Rabén & Sjögren-anställda tog tåget till barnboksmässan i Bologna

Tågresan gick från Sverige, via Danmark, Tyskland och Österrike till Italien och slutdestinationen Bologna. Foto: Istock

Tre av Rabén & Sjögrens förläggare valde av klimatskäl att åka tåg till barnboksmässan i Bologna. En lång men på flera sätt givande resa, berättar de för Boktugg.

Nu i veckan, 1–4 april 2019, inföll den stora barnboksmässan i Bologna, världens ledande internationella mässa för barn- och ungdomslitteratur. Sveriges barnboksbransch var givetvis på plats med en handfull förlag som ställde ut på mässan och många fler barnboksaktörer som passade på att träffa agenter, nätverka och trendspana.

Frukost i sovkupé. Foto: Josefin Svenske

Många behövde med andra ord ta sig till Italien från våra nordligare breddgrader. Tre av Rabén & Sjögrens förläggare, Josefin Svenske, Ylva Blomqvist och Sofia Hahr, valde bort flyget och åkte istället tåg (förutom en sträcka som blev med buss) hela vägen från Stockholm till Bologna.

– Det är första gången vi gör detta i företagets regi, tidigare har det mangrant flugits ner till mässan i Bologna. En av oss har tidigare flugit och vi andra fick erbjudandet att åka för första gången i år, säger Josefin Svenske till Boktugg.

Hon berättar att de har haft många lunchsamtal om just miljö och klimatpåverkan.

– Själv har jag tagit tåget på Europasemestrar tidigare och det kändes som det enda rimliga. Ett resebolag specialiserat på tåg hjälpte oss att boka innan jul så vi fick bra och prisvärda biljetter.

Josefin Svenske och Ylva Blomqvist i Köpenhamn. Foto: Sofia Hahr

Så här såg ditresan ut: Fredag kväll den 29 mars kl 23:09 gick nattåget från Stockholm till Malmö. Frukost i Malmö. Öresundståg Malmö–Köpenhamn, lång solig promenad och kaffe på en bänk. Ersättningsbuss mellan Köpenhamn och Rødby. Tåg som körde på båten mellan Rødby och Hamburg. Middag, promenad plus fika innan de hoppade på ett nytt nattåg i Hamburg där de mötte upp illustratörer och författare som gjorde samma resa. Nattåg Hamburg–Innsbruck med frukost på tåget. Där klev de av utvilade och gick långpromenad med otrolig utsikt och åt en god förmiddagsfika i solen. Sista tåget Innsbruck–Bologna var framme kl 16:19 den 31 mars, dagen före mässan öppnade.

– Vi kom fram utvilade och glada, fem byten och två nätter senare, säger tågtrion.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Hemresan avgick 3 april kl 12:53 strax efter sista mötet på mässan, Bologna–Padova, medhavd god lunch och kaffe på tåget. Padova–Innsbruck bjöd på bästa utsikten. I Innsbruck hade resenärerna tid att låsa in väskor och gå ut och äta en riktig middag innan nattåget Innsbruck–Hamburg avgick kl 20:44. Därefter dagtåg Hamburg-Rødby, byte till buss i Rødby färjeläge. Och sedan ett och samma tåg hela vägen från Köpenhamn till Stockholm central, där resenärerna planerades ankomma kl 21:36, torsdag 4 april. Med andra ord, fem byten och en lite snabbare hemresa.

Sofia Hahr jobbar på tåget någonstans mellan Tyskland och Italien. Foto: Josefin Svenske

– Resan är ungefär lika dyr som för våra flygande kollegor. Vi kom fram utvilade och hade hunnit jobba, sova och umgås under resan. Fungerar otroligt smidigt och är förvånansvärt bra. Det enda negativa är väl att vi kanske inte luktade jättegott när vi kom fram men efter en dusch var vi redo igen, meddelar Josefin och de andra.

Förutom den positiva miljöaspekten har de haft väldigt roligt på resan.

– Vi har träffat många reskamrater som inspirerat till nya resor. Man åker mycket bekvämt och det är tyst och arbetsvänligt på tågen. Vi har fått jobba undan arbete men också vilat upp oss efter en hektisk mässa. Utsikten är makalös. Vi är helt enkelt helnöjda. Att inte ta flyget tar vi med oss privat också.

I jobbet gör de inte särskilt många utlandsresor, en eller två om året. Många resor inom Sverige blir det dock, och då nästan uteslutande med tåg.

– Ta tåget! Både privat och på jobbet, dels för att inget annat är försvarbart, och dels för att det är ett himla roligt sätt att resa, tycker Rabén & Sjögrens tågtrio.

Sofia Hahr och Ylva Blomqvist tar en promenad mellan tågbytena. Foto: Josefin Svenske

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,