Utgivningen av barn- och ungdomsböcker minskar, visar Bokprovningen 2019

Bokprovningen för 2018 års utgivna barn- och ungdomsböcker är här. Foto: Istock

I Svenska barnboksinstitutets årliga Bokprovning konstateras en minskning av barn- och ungdomsutgivningen med 9 procent jämfört med året innan.

Svenska barnboksinstitutet har fått in 2 308 titlar med utgivningsår 2018. Antalet barn- och ungdomsböcker har därmed minskat med 9 procent (224 titlar) jämfört med förra året. Det är den första minskningen sedan 2010.

Minskningen beror dock inte på att förlagen rent allmänt drar ner på barnboksutgivningen, utan har främst att göra med förändrade utgivningsstrategier på enskilda förlag, bland annat på grund av att vissa förlag som exempelvis Stabenfeldt har gått över till att ge ut en större mängd nytryck istället för nyskrivna böcker. Statistiken visar också att den svenska utgivningen fortsätter att dominera jämfört med den översatta.

I 2018 års böcker stärks det samhällsengagemang som noterats de senaste åren, skriver Sbi i ett pressmeddelande. Fokus ligger huvudsakligen på att uppmärksamma orättvisor, synliggöra sociala och ekonomiska skillnader och ifrågasätta maktordningar. Barnens roll som medborgare med rättigheter betonas och här finns en stark vilja till att uppmuntra barn att aktivt engagera sig i frågor som rör dem.

Bilderböcker är fortsatt den i särklass största utgivningskategorin. I 2018 års utgivning finns flera titlar där gestaltningen av kroppen spelar en central roll, framför allt när det gäller de svenska originalen. Att tyngdpunkten vilar på former och normer är en del i den samhällsinriktade bilderboken, som vill understryka och normalisera olika typer av kroppar. Hit hör exempelvis skildringen av hudfärg, funktionsvariationer, kroppsstorlek och ålder.

Utöver detta finns i årets Bokprovning djupdykningar i 2018 års hästböcker med särskilt fokus på det framträdande temat våld och djurplågeri, böcker som tar upp självmord och närstående personers död samt verk som på olika sätt knyter an till klassiska sagor.

Barn- och ungdomsböcker utgivna i Sverige 2018 visas i en utställning på Svenska barnboksinstitutets bibliotek mellan den 28 mars och 16 maj. Bokprovningen ger sig också ut på turné under våren och besöker Malmö 21 maj, Göteborg 22 maj, Umeå 28 maj.

Svenska barnboksinstitutet har till uppgift att samla in alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige och har sedan 1993 genomfört Bokprovningen.

Här finns hela Bokprovningen för den som vill fördjupa sig.

Topp 15 – Sveriges största barnboksförlag 2018

Här är de 15 förlag som hade störst barnboksutgivning under 2018 (inom parentes antal utgivna böcker):

Bonnier Carlsen (250)
Rabén & Sjögren (174)
Tukan (151)
Nypon (106)
Egmont Publishing (100)
Idus (90)
B. Wahlströms (76)
Hegas (68)
Lind & Co (57)
IKEA (55)
Natur & Kultur (50)
Berghs (49)
Opal (47)
Alfabeta (45)
Lilla Piratförlaget (45)

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.