”Vi ses i rätten!”. Det är Svenska Akademiens svar på Stockholms stads krav på omförhandling av det kostsamma hyresavtalet för Börshuset.
– Det här är ingångna avtal. Dem kan man inte bryta hur som helst. Finns det en sådan vilja från politikernas sida så får man driva det vidare i domstol, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.
Stockholms stad vill riva upp avtalet mellan Svenska Akademien och staden om hyran för de över 2 000 kvadratmeter i Börshuset som Akademien använder. Sedan 1914 betalar institutionen inte en krona i hyra. Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) kallar avtalet ”förlegat och föråldrat” och menar att det är dags att Svenska Akademien börjar betala marknadshyra.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, sade han i en TT-intervju på torsdagen.
Stora pengar står på spel. Enligt fastighetskontoret går staden miste om sex miljoner kronor i hyresintäkter varje år. Dessutom står staden för drift och underhåll av lokalerna, vilket beräknas kosta en och en halv miljon kronor årligen.
Anders Olsson uttrycker förvåning över fastighetsborgarrådets utspel.
– Vi har inte fått några förhandlingspropåer över huvud taget, utan bara nåtts av det i medierna. Så några förhandlingar är vi inte alls införstådda med. Det här måste prövas i domstol om de vill gå vidare med det.
TT: Varför måste det gå till domstol?
– Det här måste skötas korrekt. Det här är något som juristerna får pröva ordentligt. Vi har ingått avtal som ska gälla och måste följa rådande rättsordning.
Det är inte första gången som frågan har lyfts. Även Socialdemokraterna i fastighetsnämnden gick i april förra året ut med att de ville häva hyresavtalet.
– Det misslyckades den gången, konstaterar Anders Olsson.
– Jag vill inte spekulera i varför det här drivs fram just nu när det finns en speciell opinion mot Akademien. Men vi kommer inte att låta det här störa vårt löpande arbete. Vi tar det inte så allvarligt, det här kommer att lösa sig, det är jag helt övertygad om.
Text: Sara Ullberg/TT
Fakta om Börshuset
Börshuset i Stockholm byggdes mellan 1767 och 1778 av Erik Palmstedt. Den nedre våningen var avsedd för Stockholmsbörsen och övervåningen för Stockholms borgerskap.
Svenska Akademien har ända sedan starten firat sin högtidsdag i den så kallade Börssalen, men under perioder inte haft någon stadig hemvist. 1914 löstes lokalfrågan. Genom en donation fick Akademien möjlighet att ”för all framtid” köpa nyttjanderätten till Börshusets övervåning, inklusive Börssalen, samt vinden.
Källa: svenskaakademien.se
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.