Beskedet: Nobelpriset i litteratur – både 2018 och 2019 – får delas ut i år

Glad i dag. Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har precis fått Nobelstiftelsens besked om att Nobelpriset i litteratur får delas ut i år. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år. Det beskedet lämnar Nobelstiftelsen efter sitt styrelsemöte.
– Det blir dubbla priser i år, bekräftar Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare, för TT.

Nobelstiftelsen har beslutat att Svenska Akademien får dela ut årets och förra årets Nobelpris i litteratur.

”Även om det kommer att ta tid att fullt ut återupprätta förtroendet anser Nobelstiftelsens styrelse att förutsättningarna nu är goda för detta”, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

– Jag är naturligtvis väldigt glad över att vi fick det här beskedet i dag. Det innebär också att vi kan arbeta i lugn och ro med priserna så att alla i Nobelkommittén är mer motiverade att jobba med det. Det är alltid svårt att jobba med en sådan här sak om man inte vet ifall det blir av, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

LÄS ÄVEN: Förlagsbranschen om beskedet

Nobelstiftelsens styrelse tycker att de åtgärder som Akademien har gjort och planerar att göra skapar goda möjligheter att återupprätta förtroendet som prisutdelare.

Bland de viktiga förändringar som har genomförts nämns följande: ”Akademiens regelverk har ändrats och gjort det möjligt för ledamöter att avgå. Stadgarna har förtydligats. Flera nya ledamöter har valts in. I akademien ingår inte heller längre ledamöter som är föremål för jävs- eller brottsutredningar.”

Svenska Akademien ska också ha beslutat att de närmaste åren införa en ny ordning för Nobelkommittén, som ska innehålla fem oberoende externa ledamöter.

”Nobelstiftelsen har även erfarit att Nobelkommitténs sammansättning kommer att ändras så att inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser längre ingår. Den nya ordningen tillämpas för både 2018 och 2019 års priser.”

Dessutom ska Akademien utreda möjligheterna att införa någon form av tidsbegränsning för ledamotskap.

Den 4 maj förra året kom beskedet: Inget Nobelpris i litteratur skulle delas ut 2018. Det historiska beslutet motiverades med att det fanns ”ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”.

Sedan dess har Svenska Akademien kämpat för att få tillbaka Nobelpriset och kan nu andas ut.

Litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta undrar vad som nu händer med granskningen av Akademien. Hon tycker att institutionen behövs för att värna litteraturens långsamhet i tider då den styrs av marknadskrafter. Men hon anser att man måste fortsätta att utreda maktmissbruk och jäv inom Akademien, eftersom det kvarstår oklarheter.

– Matilda Gustavssons reportage måste följas upp mer. För problemet är inte Sara Danius eller Horace Engdahl, det handlar om hela apparaten runt omkring, säger hon.

Författaren Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnade mot kulturprofilen i Dagens Nyheter, ifrågasätter hur långt Akademien verkligen kommit i sitt reformarbete.

– Samtidigt kan man förstå Nobelstiftelsen. Det har kommit in nya ledamöter och tidigare ledamöter har kommit tillbaka. Man kan anse Akademien reformerad men samtidigt tycker jag att det kvarstår uppenbara jävsproblem som inte har hanterats. De försökte till exempel dela ut ett pris till mig samtidigt som de gav ett pris till en person som vittnat till kulturprofilens fördel.

Hon anser att det finns ytterligare problem med den externa Nobelkommittén. Hon tycker att lösningen känns ogenomtänkt och pekar på tidigare problem med läckor.

– Det är väldigt oklart hur de kommer att hantera att personerna i kommittén har tillgång till namnlistor även efter att de slutat. Även då kommer de ju att veta vilka som är nominerade sedan tidigare, och en av dem är fortfarande förlagsanställd.

Text: Sara Ullberg, Erika Josefsson, Mia Holmberg Karlsson/TT

Texten uppdateras

Fakta: Därför blev det inget Nobelpris 2018

I maj 2018 meddelade Svenska Akademien att man sköt upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren, förtydligade Akademien, skulle i stället utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

I pressmeddelandet hette det att man sköt upp priset mot bakgrund av krisen i Akademien: ”Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses.”

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Den nya kommittén har nu tagit fram sin långa lista, som består av omkring 180 förslag på potentiella Nobelpristagare.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,