Så här blir du en läsare igen – fem goda råd

Att läsa är en god vana som fungerar överallt.

Många av oss var intensiva läsare i unga år, men har sedan tappat bort oss på vägen. Men det finns en väg tillbaka. Här är fem goda råd till dig som vill älska böcker igen, allt enligt BBC.

Jag vet inte om man brukar säga att just romaner är oumbärlig läsning, men nog har det hänt att just litteraturen satt idéer i brand och förändrat liv, som annars hade fortsatt i en helt annan bana. Senast var det Elon Musk, som enkelt förklarade att om det inte vore för Isaac Asimovs sci-fi-böcker om ett framtida rymdlandskap, så hade han aldrig börjat intressera sig för universums hemligheter och det här med att bygga raketer.

Och han är så klart inte den enda – romaner har i alla tider inspirerat och förtrollat män och kvinnor som letat efter sätt att få utlopp för en sorts inneboende skaparkraft. Till och med Barack Obama sa i en intervju att det var läsningen som gjorde att han fick syn på sig själv i världen, och att han lättare kunde få grepp om vem han var redan som ung grabb.

Nu betyder förstås inte det här att du behöver ha storslagna planer för världen bara för att du vill börja läsa böcker igen. Däremot så kan läsningen kanske ge dig en skjuts framåt när du minst anar det, både privat och på jobbet. Till på köpet visar det sig också att böcker kan minska upplevd stress, förbättra hjärnans arbete och stärka din empati gentemot andra människor.

Att förstå andra människor har inte alltid varit en prioriterad egenskap, men faktum är att man redan för några år sedan såg att chefer som kände empati och förstod sina medarbetare i snitt fick 40 procent bättre resultat än andra. Kanske är det inte så konstigt att samma chefer var stora läsare. I böcker lär vi oss nämligen att förstå oss på omvärlden och vi möter karaktärer av alla slag, och det förbereder oss inför vardagen.

Och förutom att läsningen gör dig till en mer empatisk människa, så kommer du att få lättare att samarbeta med andra, både privat och på jobbet. Bäst samarbete får man nämligen i grupper där man vågar kritisera varandra öppet och kan vara empatisk nog att förstå hur andra tänker, och se fördelar som man själv missar. Det gäller särskilt i kreativa samarbeten.

Fördelarna med att läsa skönlitteratur är alltså många, men det verkliga problemet brukar vara tid. Det är inte helt enkelt att hinna läsa varje dag, men med tanke på att vi lägger i snitt två timmar och fyrtionio minuter på att stirra ner i vår telefon varje dag, så hade det i praktiken räckt om vi skurit ner med en tredjedel för att frigöra en hel timme till läsning.

Hur som helst – här är fem goda råd till dig som vill göra en omstart som läsare.

1. Läs bara om du vill läsa

Många av oss minns säkert hur vi älskade att läsa som barn, men sedan lade vi av någon anledning aktiviteten på hyllan. Oförklarligt? Nej, inte alls. Flera storläsare avslöjar att de tappade gnistan när de började skolan och läsningen blev ett tvång – något som skapade en sorts misstro mot böcker i allmänhet.

Eller så kanske du läste nästan dygnet runt tills du fyllde fjorton och sedan tog andra saker över och gjorde sig gällande under åren fram till tjugo. Något jag själv känner igen. Jag läste i timmar varenda dag, men sedan en dag (jag var runt fjorton) försvann det bara och kom inte tillbaka igen förrän jag var i tjugoårsåldern. Plötsligt fick böckerna en stor roll igen.

Och då är det inte bara att börja läsa igen. Det sker nämligen inte per automatik, utan du måste långsamt lära om din kärlek för böckerna. Du måste ta dig tid, ge dig själv utrymme. Men om du gör det, så kan du snart komma på banan igen. Det är som med allting annat man börjar med – allt som är nytt: Du behöver en startsträcka, och när du väl läser igen, så upptäcker du snart att du fortfarande älskar de där långa stunderna i böckernas sällskap.

2. Läs på ditt eget sätt – det är lättare än någonsin

Nej, det är väl inte som det var en gång i tiden, när man skämtade om att bokälskare satt och tryckte på biblioteken, med näsan i de tyngsta klassikerna. Inte heller behöver du vara en person som jagar runt på antikvariaten efter förstaupplagor och signerade exemplar – det räcker faktiskt med att du pendlar varje dag och har lite tid över när du sitter där på tåget och stirrar framför dig eller slösurfar på telefonen.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Ta med dig läsplattan, eller ja … det är ju möjligt att läsa på just telefonen också, om du bara vänjer dig vid det. Sedan väger ju inte en fysisk bok alltid så mycket heller. Ta med den i väskan och längta efter att få plocka upp den och förvandla den där dryga lunchtimmen till en stund av läsglädje. Eller varför inte köra ljudböcker när du ändå måste ha telefonen med dig – kostnadsmässigt är det ju nu för tiden helt okej.

3. Sätt inte för höga mål

När man pratar med människor som har kommit långt på vägen, och ofta är framgångsrika med vad de gör, så hör man ofta siffror som hundra böcker om året. Men det är inte där du ska börja – det är inte en tävling.

Undvik att ens räkna böckerna du plockar upp och försök att bara se det som vilken fritidssysselsättning som helst. Du räknar väl inte hur många gånger du går och fikar varje vecka? Vad skulle poängen vara? Börja smått istället och läs när du får den där tiden över och njut av minuterna. Långsamt kommer du att hitta tillbaka till läsaren inom dig.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

4. Om du fastnar i en bok … använd 50-regeln

Nu är det så klart inte en regel att hålla benhårt på, men om du börjar fundera kring om en bok verkligen är värd att lägga mer tid på kan du alltid använda dig av måttet att femtio sidor är långt nog för att avgöra om romanen är värd ditt sällskap.

Med andra ord: har du läst halva boken och den fortfarande känns som slöseri med tid – lägg ner den. Och regeln är bra av flera anledningar. Det är lätt hänt att man lägger ifrån sig en bok efter bara fyra-fem sidor, och den här regeln får dig att vidga vyerna lite.

Läs femtio sidor och bestäm dig därefter.

5. Läs om en gammal favorit

Ett kort och enkelt tips, som ändock håller hela vägen in i mål. Återvänd till någon av dina gamla favoriter och läs om, för att hitta glädjen och inspiration. Det fungerar.

Känner du dig redo att börja läsa igen?

Hoppas det – vi ses på biblioteket. Ursäkta, jag menar förstås på tåget, i väntsalen, på lunchrasten, till kvällen. Lycka till.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …