Det är dags för Vulkan att utse förra årets bästa egenutgivna bok. Här är de 10 finalister som har chans att vinna 20 000 kronor.
För femte året i rad ska Selmapriset delas ut till årets (egentligen förra årets) bästa egenutgivna bok. Boken ska vara utgiven under 2018 på eget förlag eller genom en egenutgivningstjänst.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Priset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och media. Priset delas ut av Vulkan, en stor aktör inom egenutgivning. Selmapriset 2018 är ett samarbete mellan Vulkan, I bokhandeln och Bokus.
Vinnaren utses i början av april och belönas med 20 000 kronor. Juryn består av Katarina Vastamäki, Leffe Grimwalker och Magnus Utvik.
De 10 nominerade till Selmapriset 2019 är:
Törst av Andreas Ek
Törst, uppföljaren till Andreas Eks skönlitterära debut Raseri, visar ett dystopiskt Stockholm där ett smittsamt virus lämnat efter sig förödelse och ett nytt hot. Denna välskrivna skräckthriller håller spänningen på hög nivå från och med första sidan.
Den tredje punkarn av Arne Wickander
Medryckande och utomordentligt rolig är Den tredje punkarn, berättelsen om en grupp unga punkare och den spontana vansinnesfärd en av dem ger sig ut på efter en vadslagning. En uppfriskande unik berättarröst lyfter romanen till något utöver det vanliga.
Hallelujabröderna av Päivi Karabetian
Med oftamörkt humoristiskt tonfall berättar Karabetian om de kriminella bröderna Karlsson som startar en sekt för att tvätta pengar. En roman med många underfundiga formuleringar, men också ett stort allvar som leder till eftertanke.
Själamarker av Fredrik Westin
Med fötterna i myllan och blicken mot stjärnorna lotsar Fredrik läsaren tryggt över alla gränser och tillbaka igen. Själamarker är hans tredje diktsamling – efter att ha läst den blir man väldigt nyfiken på hans två första …!
Detta privata av Magnus R Lindgren och Lydia Stille
En experimentellt utformad roman om mellanmänskliga relationer och möten, berättad till stor del genom meddelanden i Messenger. Detta privata ger en nära inblick i en passionerad förälskelse.
Koka poesi av Mia Mellström
Med lättläst, opretentiös text och vackra illustrationer lär Koka poesi barn hur de kan skapa egna dikter. En bok för såväl föräldrar och pedagoger som barnen själva, som ger möjligheten att utforska och leka med ord.
Rue des Pyrénées av Magnus Westerberg
En samling noveller med motiv från Östersund, Prag, Rom, Florens, Reykjavik, Åre och Paris, samt essäer som kretsar kring såväl författare som filosofer. Westerberg imponerar med sin språkliga förmåga.
Dolt förflutet av Lennart Guldbrandsson och Thomas Karlsson
I Dolt förflutet måste en före detta elitsoldat reda ut den hemlighet hans mor burit på i hela sitt liv. En spännande actionthriller som har utmärkt känsla för miljöer. En riktig bladvändare.
Nästan alla dagar grät jag av Kristine Lorentzson
En känsloväckande och verklighetsbaserad berättelse om vad som sker i en människas inre när hennes barn blir allvarligt sjukt. Det oerhört svåra blandas med det vardagliga på ett sätt som är omöjligt att värja sig mot.
Maght – Röda ögon av Emelie Kempe
Maght är den andra delen i fantasyserien Röda Ögon, om systrarna Storm och Freiya. Kempe presenterar en unikt och fantasifullt uppbyggd dystopisk värld som är medryckande.
Tidigare vinnare av Selmapriset
2015 Conny Palmkvist, De flyende skyldiga, Bokförlaget Arnold
2016 Jonas Aspegren, Hemläxan, Vulkan Förlag
2017 Kristina Emanuelsson, Viskskrik, Calidris förlag
2018 Christina Renlund, Du får väl säga som det är, Vulkan Förlag
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!