Mats Ahlström besökte bokhandlarkonferensen Wi14 i USA

Den lokala bokhandeln Main Street Books i Davidson är en av 2630 medlemsbutiker i American Booksellers Association. Foto: J. Michael Jones, iStock.

Går det att överföra amerikanska indiebokhandlares framgångar till Sverige? Vi frågade Mats Ahlström som även i år besökte ABA:s stora bokhandelskonferens.

Svenska Bokhandlareföreningens ordförande Mats Ahlström besökte för nionde gången den årliga stora amerikanska bokhandlarkonferensen Winter Institute, denna gång i Albuquerque, den 22-25 januari. Den arrangeras av American Booksellers Association (ABA) och genomfördes för 14:e gången. Storleksmässigt – vi pratar 710 deltagare som representerade 388 butiker. Utöver Mats från Sverige fanns ett 50-tal andra internationella gäster från totalt elva länder anmälda. Dessutom fanns över 150 författare på plats, bland dem Margaret Atwood.

Helhetsintrycket – vad är det som gör Wi14 så bra även för en bokhandlare från Sverige?
– De är bättre än någon annan i världen så jag lär mig hela tiden nya saker, säger Mats Ahlström.

Vi läser mycket om indiebokhandlarnas återkomst i USA, men hur är det med lönsamheten och kan man tänka sig samma rörelse i Sverige?
– Försäljningen är upp 5 procent mot föregående år och det är resultaten också. Det finns en medvetenhet om att handla lokalt i Sverige också men demografin är sådan i USA att det finns betydligt fler mellanstora orter med köpkraft som kan bära en independent bokhandel. Det finns idag 2 630 medlemsbutiker i ABA.

När det gäller sortimentet så har trenden i Sverige gått mot alltmer centralstyrda inköp och därmed mindre unikt sortiment i olika butiker, framför allt har Akademibokhandeln fått en del kritik för att de begränsat enskilda butikers möjlighet att göra lokala inköp. Utifrån hur man pratar i USA, tror du det är rätt väg?
– Jag tror att både Akademibokhandeln och Ugglan har eller är på väg att ge lokal anpassning större utrymme och trenden är definitivt på väg till ett bredare lokalt sortiment. Men samma svar som på förra frågan: vi kanske är så homogena i detta lilla språkområde Sverige att vi har en större gemensam central titelbas – relativt sett – än om vi jämför med UK och definitivt med USA där kulturskillnaderna är stora och de har 50 000 nya titlar att välja från varje år.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Två svenska bokhandlare har gått i konkurs på en vecka, höga hyror och konkurrens från nätbokhandeln anges som skäl? 
– De har haft 15-20 år på sig att anpassa sig … Hyresdiskussionen är aktualiserad i USA, exempelvis har ShelfAwareness nyligen haft en artikelserie om detta.

Hur ser utvecklingen ut i Sverige de senaste fem åren med antalet bokhandlar, har det försvunnit många?
– Ja, vi har tappat 50 boklådor i vårt medlemskap de senaste fem åren. Idag har vi 280 medlemmar. Men man ska komma ihåg att både UK och USA förlorat en tredjedel av sina boklådor.

Går det långsiktigt att ha högre pris i butik än på nätet när det är så enkelt att jämföra? Hur gör de amerikanska handlarna där vs Amazon?
– Javisst. Och här har de en fördel eftersom de har ett RRP [recommended retail price] tryckt på boken.

Förhandsorder på stora titlar har ju blivit allt viktigare och både förlag och bokhandlare sneglar på att ta del av det som nätbokhandlarna idag tar mycket av. Finns det några idéer från USA som du tror att svenska bokhandlare skulle ha nytta av här?
– Ja, och detta är en stor fråga i USA där förhandsorder kan uppgå till 20 procent av försäljningen så ABA har organiserat ett sätt för medlemsbutikerna att erbjuda kunderna förhandsorder.

Boktugg har faktiskt skrivit om detta projekt tidigare.

Hur går det med din egen pensionering från bokhandeln, är du inne och jobbar fortfarande? Och har du fått ett annat perspektiv på något nu när du varit ifrån det dagliga ett tag?
– Jag jobbade senast i julhandeln men det blir inte så ofta nu. Ska nog jobba någon dag efter bokrean också. Egentligen inte ett annat perspektiv, snarare har jag blivit mer övertygad om att mina erfarenheter är viktiga även för många andra bokhandlare.

Vilka råd hade du gett till den som vill starta en bokhandel idag? 
– Att det är världens roligaste jobb men som all annan detaljhandel så ska du driva bokhandel på rätt läge – annars blir det jobbigt.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,